Suomi saa tänään uuden hallituksen – Rinteen hallituksessa 19 ministeriä

Antti Rinne (sd.). LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Presidentti Sauli Niinistö nimittää tänään pääministerin ja uuden hallituksen ministerit. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.

Ennen hallituksen nimittämistä eduskunnan on määrä valita Antti Rinne (sd.) pääministeriksi. Ministerinimitysten jälkeen uusi hallitus kokoontuu järjestäytymisistuntoon, jossa ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen.

Niinistö tapasi eduskunnan puhemiehenä toimivan Rinteen tänään aamupäivällä Mäntyniemessä. Lyhyessä seremoniassa Niinistö antoi eduskunnalle ilmoituksen pääministeriehdokkaasta, joka on siis Rinne. Heti puolenpäivän jälkeen eduskunnassa suoritetaan pääministerin vaali.

Kello 14 alkaa presidentin esittely, jossa presidentti Niinistö myöntää eron pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle sekä nimittää Rinteen hallituksen. Sen jälkeen alkavassa Rinteen hallituksen järjestäytymiskokouksessa päätetään valojen vannomisen lisäksi ministerien työnjaosta ja sijaisuuksista sekä ministerivaliokuntien jäsenistä.

Lopuksi vanha hallitus menee jäähyväiskäynnille Niinistön luokse, minkä jälkeen vuorossa on vielä uuden hallituksen tervehdyskäynti Presidentinlinnaan.

Perjantaina eduskunta valitsee uuden puhemiehen. Ensi tiistaina eduskunta aloittaa keskustelun uuden hallituksen ohjelmasta. Eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta ensi viikon torstaina.

Hallitukseen tulossa naisenemmistö

Uuden hallituksen loputkin ministerit ratkesivat eilen keskiviikkona, kun keskusta ja vasemmistoliitto nimesivät ministerinsä Rinteen hallitukseen.

Keskusta valitsi valtiovarainministeriksi Mika Lintilän, elinkeinoministeriksi Katri Kulmunin, maa- ja metsätalousministeriksi Jari Lepän, puolustusministeriksi Antti Kaikkosen sekä tiede- ja kulttuuriministeriksi Annika Saarikon. Hanna Kosonen sijaistaa Saarikkoa tiede- ja kulttuuriministerinä tämän äitiysloman ajan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ryhtyy opetusministeriksi. Aino-Kaisa Pekonen ja Hanna Sarkkinen jakavat sosiaali- ja terveysministerin salkun puoliksi niin, että Pekonen hoitaa pestiä ensimmäiset kaksi vuotta.

Suurin puolue SDP saa uuteen hallitukseen seitsemän ministeriä. Keskusta saa viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja RKP kaksi ministerinpaikkaa.

Suomeen on tulossa naisenemmistöinen hallitus, sillä tänään nimitettävistä ministereistä naisia on 11 ja miehiä kahdeksan. Ensikertalaisia ministereinä on 11.

Useita 1980-luvulla syntyneitä ministereitä

Antti Rinteestä tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri 16 vuoteen. Edellisen kerran demaripääministerinä toimi Paavo Lipponen vuonna 2003.

Rinteen hallituksessa keskusta on uudenlaisen tilanteen edessä, sillä keskusta on vuosikaudet ollut joko pääministeripuolueena tai oppositiossa. Viimeksi keskusta oli hallituksen kakkospuolueena Kalevi Sorsan (sd.) hallituksessa vuosina 1983–1987, jolloin ulkoministerinä ja keskustan puheenjohtajana toimi Paavo Väyrynen.

Uuteen hallitukseen tulee myös Suomen ensimmäinen vihreä ulkoministeri, puolueen väistyvä puheenjohtaja Pekka Haavisto. 61-vuotias Haavisto on samalla hallituksen nestori. Ministerien joukossa on Haaviston ohella yksi 1950-luvulla syntynyt, eli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka täyttää tässä kuussa 60 vuotta.

1980-luvulla syntyneitä ministereitä ovat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, 33, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, 31, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, 35, sisäministeri Maria Ohisalo, 34, ja opetusministeri Li Andersson, 32. Heidän lisäkseen myös kahden vuoden päästä sosiaali- ja terveysministerinä aloittava Hanna Sarkkinen, 31, on syntynyt 1980-luvulla.

Ruotsalainen kansanpuolue tekee paluun hallituspuolueeksi viime vaalikauden oppositiovaelluksen jälkeen. Puoluetta ei neljä vuotta sitten otettu mukaan Juha Sipilän porvarihallitukseen, mikä sysäsi RKP:n oppositioon 36 vuoden yhtäjaksoisen hallitustaipaleen jälkeen.

Nyt RKP saa hallitukseen kaksi salkkua: Anna-Maja Henriksson palaa oikeusministeriksi ja Thomas Blomqvist on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri. Pitkään ennakoitiin, että RKP saisi Rinteen hallitukseen vain yhden ministerin, mutta Säätytalon hallitusneuvotteluissa puolue onnistui lopulta saamaan kaksi ministerinpaikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.