Kajaaniin avataan eurooppalainen supertietokonekeskus – Suomeen tulee yksi miljardihankkeen tehokkaimmista koneista

Kajaaniin tuleva kone on teholtaan kymmenkertainen verrattuna Euroopan tämän hetken tehokkaimpaan tietokoneeseen, joka on Sveitsin Piz Daintissa. LEHTIKUVA / HANDOUT / CSC DATACENTER

STT

Kajaaniin on tulossa supertietokone, joka on teholtaan kymmenkertainen verrattuna Euroopan tämän hetken tehokkaimpaan tietokoneeseen, joka on Sveitsin Piz Daintissa. Supertietokone Lumi on yksi kahdeksasta koneesta, jotka sijoitetaan Euroopan eri maihin kehittämään maanosan kykyä suurteholaskentaan.

Hankkeen takana on EU:n suurteholaskennan yhteisyritys EuroHPC.

– Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka nostaa meidän kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen uudelle tasolle, iloitsi opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Jari Gustafssonin mukaan tavoite on kannustaa yrityksiä hyödyntämään suurteholaskentaa toiminnassaan nykyistä enemmän.

Hankkeen muut seitsemän keskusta tulevat Espanjan Barcelonaan, Italian Bolognaan, Portugalin Minhoon, Tshekin Ostravaan, Luxemburgin Bisseniin, Bulgarian Sofiaan ja Slovenian Mariboriin.

Tarkoitus on hankkia kaikkiaan kahdeksan supertietokonetta, joista kolme on esi-eksa-luokan koneita, joiden teho on yli 150 petaflopsia eli 150 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Ne ovat maailman kymmenen tehokkaimman koneen joukossa. Muut viisi ovat peta-luokan koneita, jotka kykenevät neljän petaflopsin tehoon eli neljään miljoonaan miljardiin laskutoimitukseen sekunnissa.

Tärkeä osa tekoälyn kehitystyössä

Hankkeen kolme tehokkainta konetta tulevat Kajaaniin, Barcelonaan ja Bolognaan. Kajaanin konehuoneen rakentamisen on määrä alkaa kesäkuussa, järjestelmän asennusten ensi vuoden lopulla ja toiminnan ensi vuoden lopun ja vuoden 2026 lopun välillä, kerrotaan Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n sivulla.

Hankkeen koko budjetti on noin 1,4 miljardia euroa, jossa on sekä EU:n että jäsenmaiden ja yksityisten kumppanien rahoitusta. Kajaanin osuus tästä on reilut 200 miljoonaa euroa, josta puolet tulee EU:lta ja puolet jäsenmailta. Suomen osuus rahoituksesta on 50 miljoonaa.

Uudet koneet kaksinkertaistavat Euroopassa saatavilla olevat suurteholaskentaresurssit. Suurteholaskennan avulla voidaan esimerkiksi ennustaa säätä nykyistä tarkemmin ja kehittää äärimmäisistä sääilmiöistä kertovia varoitusjärjestelmiä. Lääkkeiden kehityksessä suurteholaskentaa käytetään ratkaisemaan monimutkaisia yhtälöitä, joilla mallinnetaan lääkkeen toimintaa.

Suurteholaskentaa käytetään myös ilmailu- ja autoteollisuudessa simulaatioiden toteuttamiseen. Supertietokoneita käytetään suuren mittakaavan simulaatioissa ja data-analyysissä, ja ne ovat myös erittäin tärkeä tekijä tekoälyn kehittämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.