Kouluampumisesta tunnetun Columbinen koulun purku harkinnassa "sairaalloisen kiinnostuksen takia"

Columbinen ampumistapausta puidaan yhä tänäkin päivänä esimerkiksi netissä, jossa sillä on oma ihailijajoukkonsa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat ehdottaneet kouluampumisesta tunnetun Columbinen koulurakennuksen purkamista. Syynä on koulun joissakin ihmisissä herättämä sairaalloinen mielenkiinto. Asiasta uutisoivat Yhdysvalloissa useat uutiskanavat, muun muassa CNN.

Columbinen ampumistapausta puidaan yhä tänäkin päivänä esimerkiksi netissä, jossa sillä on oma ihailijajoukkonsa. Viranomaiset ovat lähettäneet alueen asukkaille kirjeen, jossa heiltä kysyttiin, tulisiko koulurakennus purkaa ja rakentaa uudelleen tämän kiinnostuksen suitsimiseksi.

– Kouluampujat viittaavat Columbinen ampumistapaukseen ja ottavat siitä oppia makaaberina inspiraation ja motivaation lähteenä, alueen kouluviranomaisia edustava Jason Glass toteaa asukkaille lähetetyssä kirjeessä.

Sadat pyrkivät vuosittain joukkomurhan tapahtumapaikalle

Kouluun hakeutuu yhä säännöllisesti ihmisiä, joita 20 vuotta sitten tapahtunut kouluampuminen kiinnostaa.

– Vuosittain paikalliset poliisi- ja kouluviranomaiset tapaavat satoja ihmisiä, jotka pyrkivät sisälle kouluun vuoden 1999 murhien takia, kirjeessä kerrotaan.

– Suurin osa heistä on paikalla vain harmittoman, hieman sairaalloisen uteliaisuuden takia. On kuitenkin pieni ryhmä ihmisiä, joilla on tarkoitus tehdä pahaa.

Viimeisin vakava tapaus sattui vain kaksi kuukautta sitten, kun Coloradoon matkusti Floridasta saakka Columbinen kouluampumista ihannoiva nainen. FBI:n mukaan nainen oli esittänyt vakavasti otettavia uhkauksia ja hänellä oli ollut mukanaan samanlainen ase, jollaista Columbinen ampumisessa oli käytetty. Uhkausten vuoksi suljettiin Coloradossa useita kouluja. Nainen löytyi myöhemmin kuolleena.

"On aika päättää, teemmekö jotain erilaista"

Glassin mukaan Columbine on nykyään yksi maailman turvallisimmista kouluista. Hän toteaa, että nyt on silti harkittava uusia toimia.

– Meidän täytyy katsoa silmiin sitä, mitä siellä tapahtui, Glass kommentoi CNN:lle.

– Toki tämä yhteisö on joutunut katsomaan sitä silmiin jo monta vuotta, mutta ... nyt on aika, koska uhkat kasvavat ja paineet lisääntyvät koulussa. On aika päättää, aiommeko tehdä jotain erilaista.

Columbinen kouluisku oli aikanaan Yhdysvaltain verisin. Kaksi aseistautunutta teiniä tappoi 12 opiskelijaa ja yhden opettajan sekä haavoitti yli 20:tä ennen kuin he tappoivat itsensä. Sittemmin vastaavia joukkoampumisia on ollut Yhdysvalloissa useita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 3. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 6. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 7. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 10. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 11. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 15. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.