Hellelukemat väistyvät, Lapissa räntä- ja lumisateet mahdollisia

Ukkoset ovat väistyneet Venäjälle. LEHTIKUVA / Harri Kiiskinen

STT

Sää kylmenee alkavalla viikolla. Vielä maanantaina osassa maata lämpötilat nousevat lähelle 20 astetta tai hieman sen yli, mutta aivan pohjoisimmassa Suomessa voi sataa räntää ja lunta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan Jäämereltä tuleva kylmä virtaus laskee Pohjois-Lapin ja käsivarren lämpötiloja maanantaina niin, että esimerkiksi käsivarren tuntureilla voi jo päivällä tulla märkää lunta.

– Pikkuhiljaa maanantai-iltaa kohden sade muuttuu entistä enemmän rännän ja märän lumen sekaiseksi Ylä-Lapissa, Utsjoen ja Ivalon seutuvilla. Tämä jatkunee tiistaiaamupäivään asti, Tuovinen kertoo.

Tuovisen mukaan lumentulo kesäkuussa Lapissa ei ole kovinkaan poikkeuksellista, mutta harvinaisen iso lämpötilamuutos nyt kuitenkin koetaan.

– Näin on etenkin Etelä-Lapissa, kun sunnuntaina siellä oli hellettä ja tiistaina esimerkiksi Sallassa päivälämpötila voi jäädä jopa vain viiteen asteeseen.

Muualla maassa viikko alkaa tuulisena mutta melko poutaisena. Lämpötilat laskevat aina keskiviikkoon asti, jolloin Tuovisen mukaan on viikon kylmin päivä. Tuolloin esimerkiksi idässä voidaan jäädä päivällä jopa alle 10 asteen ja etelässä 15 asteeseen.

– Mutta sitten alkaa taas lämmetä loppuviikkoa kohden, Tuovinen lohduttaa.

Sunnuntain maasalamahavainnot jäivät puoleen lauantaista

Viikonloppuna Suomea moukaroineet ukkoset väistyivät sunnuntai-iltaan mennessä itärajan yli Venäjälle. Sunnuntaina havaittiin Ilmatieteen laitoksen mukaan reilu 7 200 maasalamaa. Lauantaina havaintoja tehtiin puolet enemmän, noin 16 000.

Yksittäiset ukkoset ovat mahdollisia vielä maanantaina pohjoisessa Suomessa itärajalla, mutta mahdolliset kuurot jäävät vähäisiksi.

Ukkoset aiheuttivat sähkökatkoja viikonlopun aikana. Lauantaina sähkökatkosten huippu osui iltakahdeksaan, jolloin sähköttä oli enimmillään noin 18 000 asiakasta. Sunnuntaina katkokset jäivät vähäisemmiksi, ja illalla seitsemän aikaan Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli parisensataa asiakasta.

Pohjois-Karjalassa Lieksassa pelastuslaitos raivasi ukkospuuskien kaatamia puita sunnuntaina. Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla puolestaan yksi tie oli runsaiden sateiden takia osittain sortunut ja paikoin kokonaan poikki tielle kertyneen veden takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.