Työmarkkinoiden keskusjärjestöt nostaisivat eläkeputken alarajaa ja lätkäisisivät leskeneläkkeille määräajan

Työministeri Timo Harakka (sd.) pitää keskusjärjestöjen ehdotusta lisäpäiväoikeuden ikärajan nostamisesta hyvänä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat yhdessä laatineet ehdotuksen, joka nostaisi eläkeputken alarajaa vuodella ja muuttaisi leskeneläkkeen määräaikaiseksi. Järjestöjen mukaan toimenpiteet tukevat hallituksen tavoitetta työllisten määrän lisäämisestä 60 000 henkilöllä ja säädösmuutosehdotukset tulisi valmistella pikaisesti kolmikantaisesti.

Ehdotuksen mukaan eläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alaikärajaa nostetaan yhdellä vuodella eli 62 vuoteen vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä.

Työministeri Timo Harakka (sd.) pitää keskusjärjestöjen ehdotusta lisäpäiväoikeuden ikärajan nostamisesta hyvänä.

– Eläkeputken alarajan nostaminen vähentää ikääntyvien riskiä joutua työttömäksi ja on perusteltua yleisen eläkeiän nousun takia, kommentoi Harakka Twitterissä.

Eläkeputken ajatus on, että työttömäksi jäänyt eläkeikää lähestyvä ihminen voi saada ansiosidonnaista eläkeikään asti.

Ehdotuksen allekirjoittivat Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kirkon työmarkkinalaitos, Kuntatyönantajat KT, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK.

Aiemmat hallitukset ovat tavallisesti hyväksyneet työmarkkinajärjestöjen yhteiset esitykset. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on alkutaipaleellaan korostanut työmarkkinajärjestöjen merkitystä, joten oletettavasti myös tämä hallitus hyväksyy työmarkkinajärjestöjen yhteisen linjan.

Avopuolisot tuotaisiin leskeneläkkeen piiriin

Järjestöjen ehdotuksessa leskeneläke muutetaan määräaikaiseksi, ja sitä maksettaisiin kymmenen vuotta tai siihen asti, kunnes nuorin lapseneläkkeeseen oikeutetuista täyttää 18 vuotta. Nykyisin leskeneläkettä maksetaan leskeksi jääneelle läpi koko elämän.

Leskeneläke ulotettaisiin kuuluvaksi myös avoleskelle, jos hän ehti asua avopuolison kanssa yli viisi vuotta ja heillä on alaikäinen lapsi.

Lapseneläkkeen maksamista puolestaan jatkettaisiin kahdella vuodella 20 ikävuoteen.

Muutokset koskisivat vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.