Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle elinkautista Valkeakosken kaksoismurhasta – yrittivät syyttäjän mukaan tuhota todisteet polttamalla murha-asunnon

STT

Syyttäjä vaatii 29- ja 33-vuotiaille miehille elinkautista vankeutta Pirkanmaalla Valkeakoskella tammikuussa tehdyistä henkirikoksista. Syyttäjän mukaan miehet syyllistyivät kahteen murhaan, koska teot olivat erityisen raakoja ja julmia. Syytekirjelmän mukaan miehet muun muassa hakkasivat uhrejaan tylpillä esineillä ja teräaseilla.

Miehet olivat syyttäjän mukaan jo aiemmin pahoinpidelleet uhrejaan metalliputkilla.

Murhat tehtiin syyttäjän mukaan toisen uhrin hallinnoimassa asunnossa, jonka syytettyjen epäillään sytyttäneen tuleen tekojen jälkeen. Syyttäjä katsoo, että miehet pyrkivät hävittämään tulipalolla todistusaineiston.

– Vastaajat ovat keränneet irtaimistoa huoneen lattialla maanneen (uhrin) päälle ja eteen sekä keittiön lieden levyjen päälle. Materiaali on sytytetty tämän jälkeen tuleen ja lieden levyt on väännetty päälle sekä levyjen säätönupit irrotettu paikoiltaan, syytekirjelmässä kerrotaan.

Saman taloyhtiön asukas huomasi tulipalon ja ilmoitti siitä hätäkeskukseen. Palokunta onnistui sammuttamaan tulipalon ja löysi uhrit, vuosina 1980 ja 1989 syntyneet miehet poltetusta asunnosta. Syyttäjän mukaan kerrostalossa sytytetty tulipalo oli omiaan aiheuttamaan yleistä vaaraa hengelle tai terveydelle.

Molemmat kiistävät murhat ja pahoinpitelyt

33-vuotias mies kiistää kaikki syytekohdat. Hän sanoo, ettei ole osallistunut henkirikoksiin millään tavalla. Hän syyttää henkirikoksista kanssasyytettyään.

– Tämä alkoi (kanssasyytetyn) toimesta ennen kuin tavallaan pakenin näkemääni WC:hen käyttääkseni siellä huumausainetta. (Uhri) oli palatessani huoneeseen lattialla jo kuolleena, hänen kirjallisessa vastauksessaan sanotaan.

Hän kertoo olleensa vessassa myös toisen epäillyn murhan aikana.

– En ole itse tehnyt mitään enkä ole hyväksynyt (toisen syytetyn) menettelyä. Tämä sai alkunsa sillä aikaa, kun olin WC:ssä ja tulin paikalle vasta oltuani ehkä pitempäänkin huumeiden vaikutuksesta siellä nukahtaneena, vastauksessa sanotaan.

29-vuotias mies myöntää toisessa murhasyytteessä syyllistyneensä hätävarjeluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn. Hän sanoo, että uhri on käynyt hänen päälleen veitsi kädessä, jonka jälkeen hän paini uhrin kanssa.

– (Uhri) on painin yhteydessä lyönyt minua veitsellä sääreen sekä nilkkaani. Olen tämän tilanteen jälkeen saanut veitsen hänen kädestään ja lyönyt häntä rintaan ja viiltänyt häntä kaksi kertaa kaulan alueelle saadakseni hänen minuun kohdistaman väkivallan loppumaan, hän sanoo vastauksessaan.

Hän kiistää lyömisen ja kuristamisen.

Toisen uhrin osalta hän toteaa, että mies oli elossa vielä, kun kamppailu toisen kanssa alkoi. Hän kiistää osallisuutensa toisen miehen kuolemaan kokonaan.

– Olen kamppaillut (uhrin) kanssa ja sen päätyttyä olen nähnyt (toisen uhrin) elottomana. Hän oli elossa kampailumme alkaessa, mies kertoo.

Kumpikin kiistää tulipalon sytyttämisen ja metalliputkilla pahoinpitelyn, mutta 29-vuotias mies myöntää ottaneensa uhrin auton ja polttaneensa sen.

Kolmas mies syytteessä suojelemisesta

Syyttäjän mukaan syytetyt poistuivat paikalta toisen uhrin autolla ja lopulta polttivat sen tuhotakseen todistusaineiston tekemistään rikoksista. Tämän jälkeen he menivät kolmannen miehen luokse ja yöpyivät siellä. Miehet polttivat pihassa olleessa tulisijassa asiakirjoja ja rikoksen tekemiseen liittyviä välineitä.

Kolmatta miestä syytetään rikoksentekijän suojelemisesta. Haastehakemuksen mukaan mies muun muassa luovutti syytetyille vaatteita.

– (Mies) on saatuaan tietää rikoksen tehdyksi edistänyt rikoksentekijöiden pakoa ja näin yrittänyt estää rikoksentekijöiden saattamista vastuuseen rikoksista, syyttäjä sanoo kirjelmässään ja vaatii tälle sakkorangaistusta.

Kahden murhan lisäksi 29- ja 33-vuotiaita miehiä syytetään kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, tuhotyöstä, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja vahingonteosta. Molemmilla on taustallaan omaisuusrikollisuutta, ja nuoremmalla on historiaa myös huume- ja ampuma-aserikoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.