Kemijärven biojalostamo sai ympäristöluvan – lähes miljardin euron tehdashanke otti askeleen eteenpäin

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kertoi vuosi sitten maaliskuussa, että puu aiotaan hankkia Suomesta. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

STT

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristö- ja vesitalousluvan Boreal Biorefin Kemijärven biojalostamolle. Asian vahvisti aluehallintoviraston lupajaoston puheenjohtaja Erkki Kantola STT:lle keskiviikkona.

Päätös ympäristöluvasta tulee julkiseksi perjantaina.

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kuvailee ympäristöluvan saamista suureksi askeleeksi hankkeessa.

– Se on meille tosi tärkeä ja iso juttu. Ympäristölupa ratkaisee niin monta asiaa. Euroopassa ja Pohjoismaissa prosessit ovat menneet vaikeiksi, ja ympäristölupa on monessa asiassa se, joka tekee investoinneista vaikeita, Nivala sanoo STT:lle.

Tehtaan vuosittaisen tuotantomäärän on arvioitu olevan 500 000 tonnia, pääosin sellua Kiinan pehmopaperimarkkinoille. Tehtaassa on määrä valmistaa myös kankaisiin käytettävää liukosellua, mikrokiteistä selluloosaa esimerkiksi lääketeollisuuden tarpeisiin sekä mäntyöljyä.

Biojalostamon on arvioitu käyttävän vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiometriä puuta. Nivalan mukaan puu aiotaan hankkia Suomesta. Päähankinta-alue on Itä-Lapin alue, Koillismaa sekä Keski- ja Ylä-Lappi.

Ympäristölupa käydään läpi tarkasti

Kemijärven biojalostamon toteutuminen otti harppauksen eteenpäin viime vuonna, kun kiinalainen sijoitusyhtiö Shanying osti enemmistön biojalostamosta. Kiinalaisyhtiö on tehtaan operatiivinen kumppani ja tuleva tuotteiden ostaja.

Nivala on haluton arvioimaan tehtaan aikatauluja. Hänen mukaansa seuraavaksi viimeistellään laite- ja urakointisopimukset ja käydään ympäristölupaa läpi.

– Käsitykseni mukaan päästöehdot ovat kireämmät kuin olimme hakeneet, joten joudumme tarkastamaan laitetoimittajien kanssa, pääsemmekö nykyisillä suunnitelmilla päästöehtoihin.

Myös Shanyingin päässä ympäristölupaa tavataan tarkoin ennen kuin lopullinen rahoitussopimus allekirjoitetaan. Biojalostamohankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 950 miljoonaa euroa.

– Eiväthän tämän kokoisessa investoinnissa rahoituspäätökset ole muodollisia. Investoijat ja lainoittajat tutkivat kyllä tarkkaan ympäristöluvan ja siihen liittyvät ehdot, Nivala toteaa.

Työllisyysvaikutus yli tuhat henkilötyövuotta

Boreal Bioref arvioi verkkosivuillaan, että biojalostamo työllistää käynnissä ollessaan arviolta vajaa parisataa henkeä, ja kokonaistyöllisyysvaikutus on noin 1 100 henkilötyövuotta.

Tehtaan rakennusvaiheessa töissä on arvioitu olevan enimmillään lähes 3 000 henkeä.

Biojalostamohankkeen nokkamieheksi ryhtynyt Shanying on Kiinassa merkittävä pakkauspaperin ja pahvin tuottaja. Yhtiö osti viime vuonna ruotsalaisen Nordic Paper -yhtiön, joka valmistaa erikoissellua ja paperia. Nykyään Shanyingin vuosituotanto on yli kolme miljoonaa tonnia paperia ja miljardi neliömetriä levyä ja kartonkia.

Biojalostamohankkeessa on Boreal Biorefin lisäksi mukana kiinalainen valtionyhtiö China CAMC Engineering (CAMCE).

Myös Kemiin kaavaillaan suurta biotuotetehdasta

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group kertoi huhtikuun lopulla aloittavansa biotuotetehdasta koskevan hankesuunnittelun Kemissä. Tehtaan on määrä tuottaa 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua vuodessa sekä muita biotuotteita.

Toteutuessaan Metsä Groupin uusi tehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Tällä hetkellä suurin on Metsä Groupin Äänekosken tehdas, jonka kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua.

Investointipäätökset Kemin-tehtaan osalta voidaan tehdä aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.