Laukaan valtavaa energiapuukasapaloa sammutettiin koko yö – jälkisammutus jatkuu iltaan asti

Saviontielle hälytettiin toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, ja kaikki lähialueen palokunnat osallistuivat sammutukseen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Keski-Suomessa Laukaassa on saatu sammutettua yli tuhannen kuution energiapuukasan palo. Paikan päällä on käynnissä jälkisammutustyöt, jotka jatkuvat pitkälle iltaan asti, kertoo päivystävä palomestari Juha Hämäläinen. Tällä hetkellä palanutta haketta levitetään kaivinkoneella ja sitä sammutetaan samalla.

Hämäläisen mukaan hakekasan koko tarkentui aiemmasta arviosta jopa 1,5 tuhanteen kuutioon. Kaiken kaikkiaan palosta aiheutui mittavat vahingot.

– Tässä tuhoutui hakekasa, haketuskone, 50–100 neliön hallirakennus sekä erilaisia työkoneita. Vieressä oli rengashalli, joka saatiin suojeltua, ja sinne palo ei päässyt enää leviämään, Hämäläinen kertoo.

Hälytys palosta tuli eilisiltana kahdeksan jälkeen, kun yrityksen omistaja tuli työpaikalleen ja havaitsi tulipalon.

Saviontielle hälytettiin toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, ja kaikki lähialueen palokunnat osallistuivat sammutukseen. Myös rajavartioston helikopteri avusti sammutuksessa. Yön ajan paloa sammutti yli 60 palomiestä. Aamukymmenen aikaan sammutustöitä jatkoi enää 15 palomiestä.

Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Se on tiedossa, että puutavaraa oli haketettu murskaimella aiemmin iltapäivällä.

Palopaikka on Saviontien ja valtatie 9:n risteyksessä. Sivullisille tai asutukselle ei aiheutunut vaaraa.

Alueella oli vielä viime vuonna säilötty lähes kymmenen kertaa enemmän puuta kuin yrityksen ympäristölupa olisi sallinut, kertoo Yle.

Viime marraskuussa Laukaan ympäristötoimi oli kehottanut yritystä vähentämään puun määrää. Yritys vähensi määrän luvan mukaiselle tasolle tammikuun loppuun, mutta sen jälkeen puumäärä lähti jälleen kasvamaan.

Yrityksellä on vireillä ympäristölupahakemus puun varastoinnin laajentamiseksi 150 tonnista tuhanteen tonniin. Hakemus on lausunnolla Keski-Suomen ely-keskuksessa. Varastoalueen laajuus lähentelee tällä hetkellä hehtaaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.