Teemu Selänne -kirjan tekijän epäillään puljanneen itselleen satojatuhansia – sai syytteet useista törkeistä talousrikoksista

Kirjailija Ari Mennander kiistää syyllistyneensä rikokseen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Media-alan yrittäjää, tunnettua tietokirjailijaa Ari Mennanderia vastaan on nostettu syytteet useista törkeistä talousrikoksista.

Syyttäjä Timo Haikonen sanoo STT:lle, että vaatii Mennanderille rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta. Syytteistä kertoi aiemmin tänään Helsingin Sanomat.

Mennander on kirjoittanut muun muassa Teemu Selänteestä kertovan Teemu-kirjan. Kirja oli vuoden 2014 myydyin tietokirja 77 000 kappaleen myynnillä. Mennander on työskennellyt aiemmin myös urheilutoimittajana, Yle Urheilun vastaavana tuottajana ja MTV:n Tulosruudussa.

Epäillään muun muassa siirtäneen varoja pois maksukyvyttömästä firmasta

Syytteiden sisältö ei ole vielä julkinen, mutta poliisi tiedotti aiemmin rikosepäilyjen sisällöstä. Rikosepäilyjen yhteenlaskettu rikosvahinko oli poliisin mukaan noin 370 000 euroa.

Poliisi kertoi epäilevänsä, että yhtiöstä on luovutettu ilman hyväksyttävää syytä varoja noin 100 000 euroa, mikä on pahentanut sittemmin konkurssiin asetetun yhtiön maksukyvyttömyyttä. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden asiakirjoista selviää, että Mennanderin firmassa aloitettiin saneerausmenettely loppuvuodesta 2014. Niistä selviää, että Mennanderin mukaan yhtiön talousvaikeuksien keskeisin syy oli se, että Teemu-kirjan julkistus oli viivästynyt.

Poliisi kertoi epäilevänsä myös, että epäilty olisi antanut yhtiön yrityssaneerausmenettelyssä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa. Saneerausmenettely keskeytettiin syksyllä 2015. Mennander vastusteli ja vakuutti, että rahoitusta on tulossa esimerkiksi Selänteeltä ja Roman Rotenbergiltä yhtiöidensä kautta. Rotenberg on jääkiekkoseura Jokerien hallituksen jäsen. Oikeuden mukaan saneerauksen jatkolle ei kuitenkaan ollut edellytyksiä. Oikeus huomautti, ettei yhtiö ollut edes saanut kirjanpitoa ajan tasalle.

Firma asetettiin konkurssiin vuonna 2016. Poliisi epäilee, että yhtiön kirjanpitoa laiminlyötiin reilun vuoden ajan ennen konkurssia ja että tositeaineistoa hävitettiin tai kätkettiin.

Syyttäjän mukaan rikosepäilyjen sisältö ei ole muuttunut merkittävästi

Poliisi epäili miehen myös erehdyttäneen yksityishenkilönä käymissään lainaneuvotteluissa lainanantajaa maksukyvystään ja saaneen näin noin 200 000 euroa. Poliisin aiemman kertoman mukaan lainanantajissa oli sekä yksityishenkiöitä että yrityksiä. Lisäksi miehen epäillään anastaneen toisen edustamansa yhtiön varallisuutta noin 65 000 euron arvosta.

Syyttäjä Haikonen kertoo, että rikosepäilyt eivät ole merkittävästi muuttuneet sitten esitutkinnan.

Mennander on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 2. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 3. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 4. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 5. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 6. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 7. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 8. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 9. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 10. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 11. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 12. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 13. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 14. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"
 15. Näppis: En ole vuosiin käynyt keskustassa. Hyvin olen pärjännyt laitojen palveluilla, kaikki tarvittava löytyy ja halvemmalla.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.