Vanki karkasi mönkijäkyydillä hautajaisista Kittilässä – karkuri ja kuski kaahasivat poliisiauto puskurissa pakoon

STT

Lapin käräjäoikeus on tuominnut karanneen vangin ja pakokuskin lyhyisiin vankeusrangaistuksiin muun muassa vangin karkaamisesta ja vangin laittomasta vapauttamisesta, selviää Lapin käräjäoikeuden tuomiosta. Kolmen vuoden tuomioita istunut mies osallistui hautajaisiin vartijoiden läsnä ollessa Kittilän kirkolla viime vuoden toukokuussa.

Arkku laskettiin, ja hautajaissaattue oli palaamassa parkkipaikkaa kohti, kun mies juoksi yhtäkkiä ystävänsä kuljettaman, käynnissä olleen mönkijän kyytiin matkustajan paikalle. Pakokuski kaasutti pois paikalta. Hautajaisvieraat näkivät todistajan mukaan tapahtuman. Joukossa oli tilanteesta järkyttynyt karkurin äiti.

Poliisi ja vartijat lähtivät perään. Seurasi takaa-ajo, jossa kaksikko ajoi noin kahdeksaakymppiä metsäteitä pitkin poliisiauton ajaessa puskurissa kiinni päästen välillä osittain mönkijän rinnalle. Miehillä ei ollut kypärää päässä, ja mönkijäkin oli katsastamaton.

Lopulta mönkijä pääsi livahtamaan poliisiautolta karkuun tekemällä u-käännöksen pientareen kautta. Kun miehet jäivät lopulta kiinni, kuski kertoi luulleensa, että hänen kaverinsa on lomilla vankilasta. Hän kiisti auttaneensa toista miestä pakoon takaa-ajosta huolimatta.

"Mönkijä oli saatu isoisältä"

Karkuri oli tapahtuma-aikaan 19-vuotias ja mönkijäkuski 38-vuotias. Karkurille tuomittiin 20 päivää vankeutta ja auttajalle 30 päivää vankeutta.

Syyttäjä vaati myös mönkijää valtiolle rikoksentekovälineenä. Kuski vastusti ajatusta muun muassa siksi, että kertoi ajaneensa mönkijällä ainakin kuuden vuoden ajan ennen mönkijän takavarikoimista polttopuut mummolle ja papalle. Isoisältään mönkijän saanut mies kertoi, että hän sai mönkijän sillä ehdolla, että auttelee sillä isovanhempiaan.

Hän kertoi tehneensä mönkijällä myös mummolan lumityöt ja totesi, ettei hän enää voi näitä töitä tehdä, ellei hänellä ole mönkijää. Oikeus ei heltynyt, vaan määräsi kuskin mukaan noin 5 000 euron arvoisen mönkijän valtiolle.

Maaliskuussa annettu tuomio ei ole lainvoimainen, molemmat ovat valittaneet siitä hovioikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 2. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 3. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 4. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 5. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 6. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 7. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 8. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 9. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 10. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 11. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 12. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 13. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 14. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"
 15. Näppis: En ole vuosiin käynyt keskustassa. Hyvin olen pärjännyt laitojen palveluilla, kaikki tarvittava löytyy ja halvemmalla.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.