Hongkongin mielenosoittajien käyttämä pikaviestipalvelu joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi

Hongkongissa mielenosoitukset yltyivät eilen väkivaltaisiksi, kun mellakkapoliisit käyttivät kyynelkaasua, kumiluoteja ja pamppuja yrittäessään hajottaa väkijoukkoja. LEHTIKUVA / AFP

STT

Salauksistaan tunnettu Telegram-pikaviestipalvelu on joutunut suuren kyberhyökkäyksen uhriksi. Telegramin toimitusjohtajan Pavel Durovin mukaan hyökkäys viestipalvelua kohtaan oli lähtöisin Kiinasta ja on yhteyksissä Hongkongin mielenosoituksiin.

Monet Hongkongin viimepäiväisiin mielenosoituksiin osallistuneista ovat käyttäneet Telegramia. Salattuja viestejä on käytetty mielenosoitusten koordinointiin ja elektronisen seurannan välttämiseen.

Kymmenettuhannet ihmiset tukkivat keskiviikkona kaupungin liikenneväylät protestoidessaan lakimuutosta, joka sallisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hyökkäys ajoittui mielenosoitusten yhteyteen

Telegram kertoi eilen Twitterissä voimallisesta palvelunestohyökkäyksestä. Tällaisessa hyökkäyksessä hakkerit pyrkivät ylikuormittamaan kohteensa serverit kohdistamalla niille valtavat määrät turhaa liikennettä.

Palvelu kertoi keskiviikkona, että monet sen käyttäjät ympäri maailmaa ovat saattaneet kohdata yhteysongelmia hyökkäyksen vuoksi. Durovin tviitin mukaan suurin osa roskayhteydenotoista tuli Kiinasta ja hyökkäykset ajoittuivat Hongkongin mielenosoitusten yhteyteen.

Palvelu kertoi myöhemmin, että pikaviestien toiminta oli saatu vakautettua. Palvelu julkaisi Twitterissä myös eläimien ja pikaruokaketjujen ympärillä pyöriviä vertauskuvia hyökkäyksestä.

– Kuvittele, että sopuliarmeija hyppäisi McDonald'sin jonon ohi ja jokainen niistä tilaisi Whopperia, tviitissä kerrottiin viitaten sekä McDonald'siin että Burger Kingin klassikkotuotteeseen.

– Serverillä on kiire kertoa whoppersopuleille, että ne ovat tulleet väärään paikkaan. Sopuleita on niin paljon, ettei serveri pysty edes näkemään sinua, jotta saisi otettua sinulta tilauksen vastaan.

Valtiot haluavat murtaa palveluiden salaukset

Telegram tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden lähettää salattuja tekstiviestejä, kuvia ja videoita. Pikaviestimen kautta voi myös luoda kanavia, joissa voi olla jopa 200 000 ihmistä. Telegramin avulla voi myös soittaa salattuja äänipuheluita.

Palvelu ilmoitti viime kuussa, että sillä on kuukausitasolla jo yli 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Telegramin kaltaiset salatut viestisovellukset ovat käytössä monilla ryhmittymillä, jotka välttelevät viranomaisten seurantaa. Palveluita käyttävät niin Isis-äärijärjestön jihadistit ja huumekauppiaat kuin toimittajat ja ihmisoikeusaktivistitkin.

Teknologiayritysten ja tutkijoiden mukaan monet valtiot ovat viime vuosina osoittaneet valtavia määriä resursseja siihen, että saisivat näiden palveluiden turvallisuusominaisuudet murrettua.

Telegram on kielletty Manner-Kiinassa, mutta ei Hongkongissa, joka ei erityisasemansa vuoksi ole Kiinan palomuurin takana.

Kaupunki puhkesi väkivaltaan

Hongkongissa mielenosoitukset yltyivät eilen väkivaltaisiksi, kun mellakkapoliisit käyttivät kyynelkaasua, kumiluoteja ja pamppuja yrittäessään hajottaa väkijoukkoja. Valtaosa väkimassasta oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Väkijoukot yrittivät rynnistää kaupungin parlamenttirakennukselle. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Eiliseksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää.

Al Jazeeran mukaan viranomaiset sulkivat tänään kaupungin keskustassa sijaitsevia virastoja mielenosoitusten vuoksi.

Mielenosoittajat vastustavat kiisteltyä lakimuutosta, jonka katsotaan tiukentavan Manner-Kiinan otetta erityishallintoalueesta. Pekingistä mielenosoitus leimattiin mellakaksi. Mielenilmausten johtajat puolestaan ilmoittivat torstaina suunnittelevansa uusia kokoontumisia sunnuntaiksi.

Viranomaisten mukaan uusi laki on tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikka lakia pakoileville rikollisille. Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys on laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Lakiesitys on kuitenkin erittäin inhottu, ja viikonloppuna yli miljoona ihmistä vastusti sitä mielenosoituksissa kaupungin kaduilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.