Kemijärven biojalostamo ei kaadu vääntöön hakkuukiintiöistä ja hiilinielusta, sanoo hankkeen toimitusjohtaja

Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala Helsingissä 13. kesäkuuta 2019. Kemijärven biojalostamohankkeelle myönnetyn ympäristöluvan ehdot ovat tiukat vesiin ja ilmaan johdettavien päästöjen osalta. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Kemijärven biojalostamohanke ei kaadu hakkuutarpeisiin, vakuutti hankkeessa mukana olevan Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala STT:lle torstaina. Biojalostamon hakkuutarpeeksi on arvioitu vajaat kolme miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

– Luonnonvarakeskuksen laskelmia jos katsoo, niin nehän antavat tilaa useammille investoinneille. Meidän puunkäyttömme on kohtuullisella tasolla suhteessa koko maan puunkäyttöön, Nivala sanoo.

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group kertoi huhtikuun lopulla aloittavansa pohjoisen pallonpuoliskon suurinta biotuotetehdasta koskevan hankesuunnittelun Kemissä.

Biojalostamohankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 950 miljoonaa euroa. Rakentamisen aloittaminen riippuu paljolti investointipäätöksen tekemisen aikataulusta. Sen aikataulua Nivala ei vielä uskalla arvioida.

– Lähtökohdat ovat, että meillä on raaka-aine, kysyntää tuotteille ja kannattava investointi. Mitään syytä, miksi investointia ei toteutettaisi, ei ole.

Hankkeessa on Boreal Biorefin lisäksi mukana kiinalainen valtionyhtiö China CAMC Engineering (CAMCE) ja ruotsalainen Silvi Industris .

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kemijärven biojalostamohankkeelle ympäristöluvan, joka tulee julkiseksi perjantaina.

Puunhakkuukiintiö jo 90-prosenttisesti käytössä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) torstaina julkaisemien tietojen mukaan runkopuuta hakattiin viime vuonna enemmän kuin koskaan eli 78 miljoonaa kuutiometriä. Luken arvioimasta kestävästä puunhakkuukiintiöstä käytettiin viime vuonna yli 90 prosenttia.

Tehtaan rakennusvaiheessa töissä on arvioitu olevan enimmillään lähes 3 000 ihmistä. Boreal Bioref arvioi, että biojalostamo työllistää käynnissä ollessaan arviolta vajaat parisataa henkeä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on hieno asia, jos Suomeen pystytään luomaan työpaikkoja, mutta hän korostaa, että hallituksen tulee huolehtia ilmastotavoitteiden saavuttamisesta.

Kemijärven biojalostamohankkeelle myönnettyä ympäristölupaa eduskunnassa kommentoinut Mikkonen nosti esille, että nykylainsäädännön mukaan lupaprosessissa tarkkaillaan muun muassa päästöjä ilmaan ja vesistöön, mutta ei koko toimintaketjun ilmastovaikutuksia.

– Mutta nythän hallitusohjelmaan on kirjattu, että tätäkin lainsäädäntöä pitäisi selvittää. Selvittää, että pitäisikö ilmastovaikutuksetkin ottaa lupapäätöksissä huomioon.

Tuore ministeri korosti, että hallitus on sitoutunut siihen, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Suomen metsien riittävyydestä kysyttäessä Mikkonen vastasi, että hankkeen toimija arvioi, onko puuta saatavilla riittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.