USA:n Pompeo syyttää Irania Omaninlahden epäillyistä tankkerihyökkäyksistä

Iranilaisen IRNN-kanavan kuvaa tankkerista, joka kanavan mukaan liittyvät Omaninlahden välikohtaukseen. LEHTIKUVA / AFP / IRINN

STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syyttää Irania tämänpäiväisistä hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella. Pompeon mukaan tämä selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista.

Presidentti Donald Trump puolestaan sanoi, että on liian aikaista edes harkita neuvotteluja Iranin kanssa. Trump sanoi arvostavansa Japanin pääministerin Shinzo Aben välitysyritystä, mutta sanoi, etteivät iranilaiset ole valmiita sopimuksen tekoon kuten eivät myöskään yhdysvaltalaiset.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella tänään tilanteesta Omaninlahdella. Kahden öljytankkerin epäillään joutuneen siellä hyökkäyksen kohteeksi.

Pyynnön turvallisuusneuvoston koollekutsumisesta esitti Yhdysvallat, kerrotaan diplomaattilähteistä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, ettei maailmalla ole varaa suurempaan vastakkainasetteluun alueella. Hänen mukaansa faktat ja vastuut täytyy selvittää.

Norjalaisten merenkulkuviranomaisten mukaan norjalaisomistuksessa olevalla Front Altair -tankkerilla oli kolme räjähdystä. Toinen epäillyn hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli japanilaisomistuksessa oleva Kokuka Courageous -tankkeri.

Iran on sanonut pelastaneensa tankkereista yli 40 ihmistä. Yhdysvallat on kyseenalaistanut tämän ja sanonut sen laivaston pelastaneen joitakin tankkereilla olleista, kertoo BBC.

"Iran ei liity tapaukseen"

Omaninlahden tämän päivän tapahtumat osuvat aikaan, jolloin Yhdysvaltain ja Iranin väliset suhteet ovat entisestään huonontuneet. Kun viime kuussa samoilla seuduilla tapahtui hyökkäyksiä tankkereita vastaan, Yhdysvaltain syyttävä sormi osoitti Iraniin päin.

Korkea-arvoinen iranilaisviranomainen sanoi BBC:lle, ettei Iran liity tämän päivän tapahtumiin.

– Joku yrittää horjuttaa Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisiä suhteita, viranomainen lisäsi.

Yhdysvaltain virkaa tekevä YK-suurlähettiläs Jonathan Cohen sanoi, että kenenkään tekemää hyökkäystä kaupallista merenkulkua vastaan on mahdoton hyväksyä.

Toukokuussa kaksi saudiarabialaista, yksi norjalainen ja yksi Arabiemiirikuntien öljytankkeri vahingoittui hyökkäyksestä Omaninlahdella Arabiemiirikuntien edustalla. Tapausta ei ole pystytty selvittämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 5. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 6. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 7. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 8. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 9. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 10. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 11. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 12. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.