Norja kiristää aborttilakiaan kiivaan väittelyn jälkeen – kristillisdemokraatit halusivat vielä tiukempia muutoksia

Aborttioikeuden kaventaminen on noussut maailmalla otsikoihin etenkin Yhdysvaltain osavaltioiden aborttilakien muutosten takia. Kuvassa aborttioikeuden puolustajia mielenosoituksessa Missourissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Norja kiristää aborttilakiaan. Muutos koskee raskauksia, joissa sikiöitä on enemmän kuin yksi. Vastedes vaaditaan erityislautakunnan lupa, jos useampaa lasta odottava nainen haluaa abortoida jonkun sikiöistä.

Raskauden osittainen keskeytys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaksosista toinen halutaan abortoida kehityshäiriön takia. Tällaiset abortit tehdään yleensä raskauden melko myöhäisessä vaiheessa, lähellä 12. raskausviikkoa.

Norjan parlamentti hyväksyi aborttilain muutokset kiihkeän debatin jälkeen perjantain vastaisena yönä äänin 105–64.

Abortteja enemmän kuin Suomessa

Lainmuutosta ovat ajaneet kristillisdemokraatit, jotka päättivät tulla mukaan Norjan hallitukseen kesken vaalikauden. Kristillisdemokraatit ovat vaatineet myös muita suurempia muutoksia aborttilakiin. Puolueen muut esitykset asiassa kaatuivat.

Pohjoismaista vähiten abortteja tehdään Suomessa. Norjassa raskauksia keskeytetään noin kolmasosa enemmän kuin Suomessa.

Aborttioikeuden kaventaminen on noussut maailmalla otsikoihin etenkin Yhdysvaltain lainmuutosten takia. Siellä useat osavaltiot ovat kiristäneet tuntuvasti lakejaan siitä, millä perusteilla raskaus on mahdollista keskeyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.