KRP: Lahden tietojärjestelmän saastuttanut ohjelma on troijalainen, tekijä vielä epäselvä

STT

Lahden kaupungin tietojärjestelmän saastuttanut haittaohjelma on niin kutsuttu troijalainen. Asian vahvisti STT:lle perjantaina keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Sami Siurola.

Hänen mukaansa tiistaina havaitun haittaohjelman päätyyppi on troijalainen. Tätä nimeä käytetään viattomaksi naamioidusta ohjelmasta. Troijalainen tekee jonkin yksinkertaisen hyödyllisen toiminnon, mutta samalla käynnistää viruksen tai avaa takaportin tietojärjestelmään.

Oletuksesta, jonka mukaan Lahden kyberhyökkäys on tehty troijalaisella, kertoi perjantaina Yle.

Siurolan mukaan KRP on saanut koottua Lahden tietojärjestelmistä kaiken tutkintaa varten tarpeellisen todistusaineiston. Kaupungin ei siis ole tarvis lykätä tästä syystä järjestelmän korjauksia.

Perjantaihin mennessä ei ollut Siurolan mukaan varmistunut, onko teon takana yksittäinen tekijä vai hakkerijoukko.

Tavanomaista isompi hyökkäys

Ylen mukaan Lahden kaupungin tietohallinnossa arvioidaan, että haittaohjelma on lähtenyt liikkeelle yksittäisen käyttäjän toiminnasta.

– Poliisilla ei ole mitään havaintoa sellaisesta, että haittaohjelma olisi lähtenyt Lahdessa tuolla tavoin yhdeltä käyttäjältä, Siurola kommentoi.

Komisario arvioi, että yli tuhat laitetta Lahdessa saastuttanut haittaohjelma on Suomen mittakaavassa iso tietoturvahyökkäys.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä tietojärjestelmän häirintänä.

Kun verkkojärjestelmän saastuminen havaittiin Lahdessa tiistaina, tietoliikenneyhteys kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkojen välillä katkaistiin välittömästi. Tietoliikenne on pidetty katkaistuna, vaikkei haittaohjelma levinnytkään terveydenhuollon järjestelmiin.

Hyvinvointiyhtymän tietohallintojohtaja Sampo Syrjäläinen kertoi, että terveydenhuollossa on tehty erilaisia poikkeusjärjestelyitä helpottamaan tilannetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 4. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 5. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 6. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia
 8. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 9. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 10. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 11. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.