Hongkongin mielenilmaukset jatkuvat, vaikka vihattu luovutuslaki jäädytettiin

Mielenosoittajat pelkäävät lakimuutoksen tiukentavan Kiinan otetta erityishallintoalueestaan, sillä laki mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat huomenna, vaikka kiistellyn luovutuslain valmistelu parlamentissa keskeytettiin tänään. Protestien johtajien mukaan vain lakiesityksen täydellinen hylkääminen lopettaa mielenilmaukset.

Viime viikonloppuna sadattuhannet ihmiset lähtivät kadulle osoittamaan mieltään. Keskiviikkona mielenosoitukset päättyivät poliisin ja protestoijien väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa loukkaantui yli 20 ihmistä.

Manner-Kiinan ilmoitti tukevansa lakiesityksen jäädyttämistä.

Lakia on vastustettu mielenosoituksilla, koska sen on pelätty mahdollistavan toisinajattelijoiden luovutuksen Manner-Kiinaan.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lamin mukaan lain valmistelu jäädytetään toistaiseksi.

– Hallitus on päättänyt jäädyttää lakivalmistelun ja aloittaa uudelleen kommunikoinnin yhteiskunnan kaikkien sektorien kanssa, tehdä lisää työtä ja kuunnella eri näkökulmia, Lam muotoili.

– Tälle työlle ei ole aikarajaa. Lupaamme myös neuvotella ja konsultoida turvallisuusviranomaisia ennen kuin päätämme seuraavista toimista, hallintojohtaja jatkoi.

Lam vakuutti myös olevansa todella pahoillaan siitä, että "puutteet lainvalmistelussa" olivat saaneet kansalaiset kaduille kahden vuoden rauhallisemman kauden jälkeen.

Aikalisällä laajaa tukea

Viranomaisten mukaan uusi laki olisi ollut tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikkaa lakia pakoileville rikollisille. Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys oli laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Järjestäjien mukaan viime viikonloppuna yli miljoona ihmistä protestoi laki vastaan kaduilla. Keskiviikkona poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja patukoita yrittäessään hajottaa väkijoukkoja, joista valtaosa oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Yhteenotot olivat kuitenkin niin rajuja, että keskiviikoksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Perjantaina jopa osa kiinamielisistä parlamentaarikoista kehotti Lamia ottamaan aikalisän.

– Pitäisikö meidän rauhoittaa kansalaisia? Minusta se, että lakiesitystä viivästytetään, ei ole paha asia. Nyt hallituksella olisi itsetutkiskelun paikka, sanoi Ann Chiang.

Kovan linjan kannattajiakin löytyi.

– Jos hallitus antaa periksi väkivallalle ja ulkoiselle painostukselle, se tekee pitkällä tähtäimellä Hongkongista sellaisen, ettei sitä voi hallita. perusteli Regina Ip.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.