Hongkongin hallinto jäädytti vihatun luovutuslain valmistelun – Kiina taipui myötäilemään päätöstä

Keskiviikkona Hongkongissa otetussa valokuvassa mielenosoittajia ja median edustajia, jotka reagoivat poliisin käyttämään kyynelkaasuun. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongin hallinto keskeyttää luovutuslain valmistelun. Lakia on vastustettu mielenosoituksilla, koska sen on pelätty mahdollistavan toisinajattelijoiden luovutuksen Manner-Kiinaan. Hongkongin aluejohtajan Carrie Lamin mukaan lain valmistelu jäädytetään toistaiseksi.

– Hallitus on päättänyt jäädyttää lakivalmistelun ja aloittaa uudelleen kommunikoinnin yhteiskunnan kaikkien sektorien kanssa, tehdä lisää työtä ja kuunnella eri näkökulmia, Lam muotoili.

– Tälle työlle ei ole aikarajaa. Lupaamme myös neuvotella ja konsultoida turvallisuusviranomaisia ennen kuin päätämme seuraavista toimista, hallintojohtaja jatkoi.

Lam vakuutti myös olevansa todella pahoillaan siitä, että "puutteet lainvalmistelussa" olivat saaneet kansalaiset kaduille kahden vuoden rauhallisemman kauden jälkeen.

Kiina on asettunut tukemaan Hongkongin päätöstä jäädyttää lakiesitys, jonka myötä itsehallintosaarella on puhjennut laajoja mielenosoituksia. Kiinan ulkoministeriön mukaan päätös viestii Hongkongin yrityksestä kuunnella laajemmin kansalaisia ja palauttaa rauha takaisin Hongkongin kaduille.

Aiemmin Kiina on vahvasti tukenut lakiesityksen läpivientiä.

Yksi mielenosoittaja kuoli lauantaina

Myöhään lauantaina paikallista aikaa yksi lakia vastustanut mielenosoittaja kuoli pudottuaan rakennuksen päältä. Asiasta kertoo sairaalaviranomainen uutistoimisto AFP:lle. Ennen putoamistaan tuntien ajan protestoinut mielenosoittaja oli pidellyt lakanaa, jossa muun muassa vaadittiin lain peruuttamista.

Hongkongiin on suunniteltu huomiseksi uusia mielenosoituksia lakiesitystä vastaan. Viime viikonloppuna sadattuhannet ihmiset lähtivät kadulle osoittamaan mieltään.

Viranomaisten mukaan uusi laki olisi ollut tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikkaa lakia pakoileville rikollisille. Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys oli laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Järjestäjien mukaan viime viikonloppuna yli miljoona ihmistä protestoi lakia vastaan kaduilla. Keskiviikkona poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja patukoita yrittäessään hajottaa väkijoukkoja, joista valtaosa oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Yhteenotot olivat kuitenkin niin rajuja, että keskiviikoksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Perjantaina jopa osa kiinamielisistä parlamentaarikoista kehotti Lamia ottamaan aikalisän.

– Pitäisikö meidän rauhoittaa kansalaisia? Minusta se, että lakiesitystä viivästytetään, ei ole paha asia. Nyt hallituksella olisi itsetutkiskelun paikka, sanoi Ann Chiang.

Kovan linjan kannattajiakin löytyi.

– Jos hallitus antaa periksi väkivallalle ja ulkoiselle painostukselle, se tekee pitkällä tähtäimellä Hongkongista sellaisen, ettei sitä voi hallita. perusteli Regina Ip.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.