Beirutin pakolaistyttöjen ankea arki: häirintää, eristystä ja pelkoa pakkoavioliitosta

Plan teki raportin Beirutin pakolaisten tilanteesta. Lehtikuva / Anni Reenpää

STT

Beirutissa asuvien pakolaistyttöjen arki täyttyy häirinnästä, eristyksestä ja pakkoavioliiton pelosta, kertoo lastenoikeusjärjestö Planin tuore raportti. Yli puolet haastatelluista Beirutissa asuvista pakolaistytöistä kertoi tyttöjen kokevan seksuaalista väkivaltaa ja häirintää hälyttävän säännöllisesti.

– Pelkäämme liikaa mennäksemme yksin ulos. Siellä on aina humalaisia miehiä, jotka ahdistelevat meitä, ja jopa ne, jotka eivät ole humalassa, ahdistelevat, Bourj al-Barajnehissa asuva 18-vuotias syyrialaistyttö kertoi tutkijoille.

– He sieppaavat lapsia ja tyttöjä, siksi en halua poistua kodistamme, kertoi puolestaan Bourj Hammoudissa asuva kymmenvuotias libanonilaistyttö.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi tuntevansa olonsa turvattomaksi kaupungilla yksin päiväsaikaan. Lähes 90 prosenttia pelkäsi turvallisuutensa puolesta, jos he joutuivat liikkumaan kaupungilla yöllä.

Pakkoavioliitot yleisiä

Monet haastatelluista kertoivat myös ystäviensä joutuneen pakkoavioliittoihin. Käytännöstä on Planin mukaan tulossa yhä yleisempi.

– Lapsiavioliittojen määrä on nousussa, koska vanhemmat pelkäävät niin paljon tyttäriensä turvallisuuden puolesta. Samasta syystä harva tyttö pääsee kouluun, ja aivan liian moni kertoi epätoivoisesta eristyksen tunteesta, joka johtuu vanhempien heille asettamista liikkumisrajoituksista, perustelee Planin Lähi-idän aluejohtaja Colin Lee järjestön tiedotteessa.

Toisaalta raportti osoittaa myös sen, että monet tytöistä ovat optimistisia ja suhtautuvat tulevaisuuteensa kunnianhimoisesti. Koulutuksen tärkeys tuli selvästi esiin. Monet tytöt kertoivat haluavansa lakimiehiksi, lääkäreiksi tai insinööreiksi.

– Erityisen hätkähdyttävää oli se, että tytöt eivät ainoastaan uskoneet, että koulutus hyödyttäisi heitä suoraan. He näkivät sen myös tapana tukea ja parantaa yhteisönsä ja koko yhteiskunnan kestävyyttä, Lee jatkaa.

Planin Suomen pääsihteerin Ossi Heinäsen mukaan raportin tulokset kertovat myös selvästi sen, mikä on järjestön tehtävä.

– Meidän tehtävämme ei ole ainoastaan tarjota tyttöjen suojeluun tähtääviä ohjelmia vaan myös huolehtia siitä, että heillä on samat mahdollisuudet kuin muualla maailmassa elävillä tytöillä, joiden elämää sota ei ole keskeyttänyt, Heinänen sanoo.

Raportti julkaistaan kaksi päivää ennen maailman pakolaispäivää. Plan International kehottaa kansainvälistä yhteisöä paitsi kuuntelemaan mitä tytöillä on kerrottavanaan, myös toimimaan heidän tukemisekseen.

Adolescent Girls in Crisis: Voices from Beirut -tutkimusta varten haastateltiin 400:aa iältään 10–19-vuotiasta pakolaistyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 6. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 7. Lukijalta: 500 euron palveluseteli fysioterapiaan auttaisi vanhuksia ja yrityksiä
 8. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 9. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 10. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 11. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 13. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 14. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 15. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.