Vaalirahoitusilmoitus puuttuu yhdeltä kansanedustajalta ja kahdelta varaedustajalta – aikaraja umpeutui vuorokauden vaihtuessa

Lähes kaikki kansanedustajat tekivät vaalirahailmoituksensa ajoissa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoitus puuttuu yhdeltä kansanedustajalta ja kahdelta varakansanedustajalta hieman kello kolmen jälkeen yöllä. Aikaraja umpeutui vuorokauden vaihtuessa.

Vaalirahoitusilmoitusta ei ole jättänyt SDP:n Katja Taimela Varsinais-Suomen vaalipiiristä, vihreiden varakansanedustaja Mika Flöjt Oulun vaalipiiristä eikä vasemmistoliiton varakansanedustaja Anne Nyman Pirkanmaan vaalipiiristä.

Flöjt ja Nyman ovat jättäneet rahoituksestaan ennakkoilmoituksen.

Määräajan jälkeen vaalirahoitusilmoituksen jättivät perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko Uudenmaan vaalipiiristä ja keskustan varakansanedustaja Eerikki Viljanen Uudenmaan vaalipiiristä.

Lepomäki käytti lähes 115 600 euroa, Pelkosella minibudjetti

Ilmoitusvelvollisia on kaikkiaan 277 valittua kansanedustajaa ja varaedustajaa.

Budjetit vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Uudellamaalla kokoomuksen listoilta valittu Elina Lepomäki käytti lähes 115 600 euroa, kun samassa vaalipiirissä kampanjoinut puoluetoveri Kari Tolvanen ilmoittaa käyttäneensä 10 600 euroa.

Lepomäki ei käyttänyt kampanjaansa yhtään omaa rahaa tai lainoja, vaan keräsi budjettinsa yksityisiltä ja yritystukijoilta. Lahjoittajien joukossa oli muun muassa Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka tuki Lepomäkeä 6 000 eurolla.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen Helsingin vaalipiiristä kampanjoi pienellä budjetilla. Hän käytti kampanjaansa vain vajaat 900 euroa. Omia rahojaan Pelkonen kulutti vajaat 400 euroa.

Helsingin vaalipiirissä niin ikään kampanjoinut saman puolueen Juhana Vartiaisen vaalibudjetti oli yli 71 000 euroa. Vartiainen käytti kampanjaan omaa rahaa reilu 19 000 euroa.

Kokoomuksen ehdokkaalla yli sadan tonnin kampanja - jäi varasijalle

Hiukan yli sadantuhannen euron kampanjan teki Lepomäen lisäksi esimerkiksi kokoomuksen Arto Satonen Pirkanmaan vaalipiirissä. Satonen rahoitti kampanjansa lähes kokonaan itse. Omaa rahaa häneltä kului lähes 92 000 euroa.

Myös kokoomuksen Milla Bruneau teki yli sadantuhannen euron kampanjan. Hän laittoi kampanjaan omaa rahaa reilut 48 000 euroa, mutta Hämeen vaalipiirissä ehdolla ollut Bruneau ei tullut valituksi.

Samassa vaalipiirissä ehdolla olleen kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen kampanjan rahoitus oli myös lähes satatuhatta. Grahn-Laasosen kampanja oli yhteensä reilut 97 000 euroa. Omaa rahaa entinen ministeri laittoi kampanjointiin 300 euroa.

Yksityishenkilöiden, yritysten, puolueen tai puolueyhdistysten tukia ei tarvitse ilmoittaa, jos summat ovat alle 1 500 euroa. Kovin moni ehdokas ei ole ilmoittanut rajan ylittäviä tukisummia yksityishenkilöiltä, mutta esimerkiksi kokoomuksen Ilkka Kanerva kertoo saaneensa 69 000 euron kampanjaansa 6 000 euron tuen liikemies Chaim "Poju" Zabludowicziltä. RKP:n Eva Biaudet ilmoittaa saaneensa 2 000 euron tuen Ehrnroothien sukuun kuuluvalta Elsa Fromondilta, joka on monesti nähty nimi suurimpien pääomatulojen saajien listalla.

Kokoomuksen Atte Kaleva on puolestaan saanut esimerkiksi Suomen Viihderavintolat Oy:lta 2 000 euron tuen. Suomen Viihderavintolat Oy pyörittää esimerkiksi Helsingin Milliklubia ja Bierhaus-oluttupia.

Halla-aholla halpa kampanja

Puoluejohtajista halvimman kampanjan teki perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ilmoittaa kampanjansa kuluiksi 307,52 euroa. Kokoomuksen Petteri Orpon kampanja maksoi liki 64 000 euroa, kun taas keskustan Juha Sipilä käytti vajaat 46 000 euroa. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kampanjabudjetti oli 62 700 euroa.

Vastavalittu vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ilmoittaa kampanjansa kuluiksi reilut 50 000 euroa, joista 2 000 euroa oli hänen omia varojaan. Vaalien aikana vihreiden puheenjohtajana olleen Pekka Haaviston kampanjabudjetti oli lähes 27 000 euroa, ja omaa rahaa Haavisto käytti vajaat 7 000 euroa.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoi STT:lle, että jos vaalirahoitusilmoitusta ei ala kuulua, VTV lähettää ilmoitusvelvollisille kirjeen ja muistuttaa asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.