Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijerille

Pienmeijerit syyttävät Valiota saalistushinnoittelusta. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Elintarvikeyritys Valio määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijeriosuuskunnalle. Helsingin käräjäoikeus päätti, että Valion on korvattava suonenjokelaiselle Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa ja pohjalaiselle osuuskuntameijeri Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi Valio määrättiin maksamaan korvaussummista korot keväästä 2013 alkaen sekä kummallekin erikseen yli 300 000 euron oikeudenkäyntikulut. Oikeus päätyi merkittävästi pienempiin korvauksiin kuin mitä meijerit olivat vaatineet.

Valio laski perusmaitojen hintoja merkittävästi keväällä 2010 korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan tarkoituksenaan syrjäyttää markkinoilta ainakin kovin kilpailija, ruotsalais-tanskalainen maitojätti Arla . Oikeus katsoi, että Valion polkuhinnoittelu aiheutti merkittävää vahinkoa myös pienmeijereille.

Pienmeijereiden vaatimus oli kymmeniä miljoonia

Nyt on kyse jutusta, jossa neljä pienmeijeriosuuskuntaa on vaatinut Valiolta yhteensä yli 40 miljoonan euron korvauksia.

Valio kiisti ainakin oikeudenkäynnin alkumetreillä saalistusstrategian, mutta myönsi määräävän markkina-aseman väärinkäytön vuosina 2010–2012. Yhtiö kiisti rikkoneensa kilpailulainsäädäntöä tahallaan tai huolimattomuuttaan ja vaati pienmeijereitä maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut. Valion mukaan hinnat olisivat laskeneet joka tapauksessa, koska perusmaidon kysyntä oli laskussa muun muassa taantuman takia.

Heikentyneen taloustilanteen vuoksi kuluttajat olivat sen mukaan aiempaa tarkempia hinnoista.

Korvauksia on vaatinut neljä meijeriä

Kaikkiaan käräjillä korvauksia on vaatinut neljä meijeriä. Suurimman, reilun 19 miljoonan euron korvausvaateen on esittänyt suonenjokelainen Osuuskunta Maitomaa . Satakuntalaisten, pohjanmaalaisten ja pirkanmaalaisten tilojen Osuuskunta Satamaito lähti käräjöimään vähintään noin 12,5 miljoonan euron korvauksista ja pohjalainen osuuskuntameijeri Maitokolmio reilun kymmenen miljoonan korvauksista.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva muutaman kymmenen tuottajan muodostama Ilmajoen Osuusmeijeri joutui myymään tuoremaitotuotteidensa liiketoiminnan. Sen vaatimuksen suuruus oli vajaan 1,2 miljoonan euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 6. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 7. Lukijalta: 500 euron palveluseteli fysioterapiaan auttaisi vanhuksia ja yrityksiä
 8. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 9. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 10. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 11. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 13. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 14. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 15. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.