Iran tyrmää Yhdysvaltojen syytökset Omaninlahden hyökkäyksestä

Japanilaistankkeri ja norjalaisomistuksessa oleva alus joutuivat hyökkäyksen kohteeksi Iranin rannikolla lähellä Hormuzinsalmea viime viikolla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Iranin puolustusministeri kiistää kaikki Yhdysvaltojen esittämät syytökset Iranin osallisuudesta Omaninlahden tankkerihyökkäyksiin. Maan virallinen uutistoimisto IRNA kertoo ministeri Amir Hatamin sanoneen, että Yhdysvaltojen esittämät todisteet ovat perättömiä.

Japanilaistankkeri ja norjalaisomistuksessa oleva alus joutuivat hyökkäyksen kohteeksi Iranin rannikolla lähellä Hormuzinsalmea viime viikolla. Yhdysvallat on julkaissut kuvia ja rakeisen videon, joiden se sanoo esittävän iranilaista partiovenettä poistamassa suutariksi jäänyttä magneettimiinaa toisen tankkerin kyljestä.

Hatami kertoo IRNAlle, että Iranin sotajoukot ja satamahenkilöstö olivat ensimmäisinä auttamassa aluksia tapahtuman jälkeen ja pelastivat toisesta aluksesta 23 ihmistä. Hän ei tarkentanut, kumpaa alusta tarkoitti, mutta englanninkielinen iranilaiskanava on esittänyt videokuvaa norjalaisten aluksesta pelastetuista 23 miehistön jäsenestä.

Hatamin mukaan iranilaiset suuntasivat sen jälkeen toiselle tankkerille, mutta huomasivat toisen aluksen jo pelastaneen sen miehistön. Yhdysvaltain laivaston edustaja on sanonut japanilaistankkerin 21 miehistön jäsenen hylänneen aluksen huomattuaan räjähtämättömän miinan aluksensa rungossa. Heidät noukki kyytiinsä hollantilainen hinaaja.

Yhdysvaltalaiset eivät ole esittäneet selitystä sille, miksi iranilainen partiovene olisi irrottanut miinaa yhdysvaltalaissotilaiden katsellessa vieressä.

Iranin mukaan sota ei uhkaa

Aiemmin tänään Yhdysvaltain armeijan edustaja sanoi, että japanilaistankkeria vahingoittanut merimiina muistuttaa Iranin käyttämiä miinoja. Iran on viranomaisen mukaan esitellyt vastaavanlaisia miinoja muun muassa sotilasparaateissa.

Yhdysvallat on sanonut tankkerista löytyneen hyökkääjiin viittaavia tunnistetietoja, kuten käden- ja sormenjälkiä.

Iranin ulkoministeriö on tyrmännyt Yhdysvaltojen puheet jo aiemmin sekä syyttänyt Saudi-Arabiaa ja Britanniaa Yhdysvaltojen seuraamisesta. Iranin viranomaiset ovat vihjailleet, että Yhdysvallat itse on iskujen takana. Iskut osuivat samaan ajankohtaan kuin Japanin pääministerin Shinzo Aben Iranin-vierailu, jonka tarkoituksena oli liennyttää Iranin ja Yhdysvaltojen välejä sekä yleisesti Lähi-idän kireää tilannetta.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat huonontuneet huomattavasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat jättäytyi pois kansainvälisestä ydinsopimuksesta. Iran ilmoitti toukokuussa lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 sopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan.

Yhdysvallat on kasvattanut sotavoimiaan Lähi-idässä. IRNAlle puhuneen turvallisuusviranomaisen mukaan Iranin ja Yhdysvaltojen välistä sotaa ei kuitenkaan ole syytä pelätä, sillä syytä sodalle ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 3. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut
 4. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 5. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 6. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 7. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 8. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 9. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 10. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 11. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 12. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 13. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 14. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 15. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.