Trump käänsi kurssiaan ja ilmoitti aikalisästä siirtolaisten joukkokarkotuksiin

Keski-Amerikasta lähteneet siirtolaiset ylittivät jokea Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla aiemmin tässä kuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti lauantaina lykkäävänsä suunniteltuja siirtolaisten joukkokarkotuksia kahdella viikolla. Presidentti kertoi toimivansa näin demokraattien pyynnöstä antaakseen aikaa poliittisen ratkaisun löytymiselle.

Noin 2 000 perheen joukkokarkotuksen useista yhdysvaltalaiskaupungeista oli määrä alkaa sunnuntaina. Määräys koski karkotuspäätöksen saaneita tai heitä, jotka eivät olleet ilmaantuneet oikeuden kuultavaksi. Määräyksen vastustajat pelkäävät, että pakkokeinot ajaisivat lapsia ainakin väliaikaisesti eroon vanhemmistaan, jos koteja ratsataan ja vanhempia otetaan väkisin kiinni työpaikoiltaan.

Meksikosta Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten kohtelu on sitkeä kiistakapula demokraattien ja Trumpin hallinnon välillä. Useat demokraattijohtoiset kaupungit ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio noudattaa Trumpin karkotusmääräystä.

Demokraatit ja kaupungit kiittelivät lykkäystä

Edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi kiitteli aikalisää Twitterissä.

– Presidentti, lykkäys on tervetullut. Aikaa tarvitaan laajaan maahanmuuttouudistukseen. Perheet pysyvät yhdessä, hän tviittasi.

Myös useiden kaupunkien johtajat ja viranomaiset kiittelivät lykkäyspäätöstä, kertoo Washington Post.

– Retoriikka, joka aiheuttaa pelkoa ja paniikkia ja työntää ihmisiä vain syvemmälle pimeisiin paikkoihin, on riskialtista, tviittasi Houstonin poliisipäällikkö Art Acevedo vaatien harkittua ja inhimillistä otetta maahanmuuttojärjestelmän korjaamiseen.

Vielä lauantaiaamuna Trump puolusti määräystään ja vakuutti, että se toteutetaan kaikkien sääntöjen ja lakien mukaisesti.

Laittoman maahanmuuton torjunta on vuoden 2016 presidentinvaalien tavoin noussut Trumpin uudelleenvalintakampanjan keskiöön. Aiemmin tällä viikolla Trump uhkaili miljoonien ihmisten karkottamisella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 12. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 13. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 14. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 15. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.