EU-tuomioistuin tyrmäsi Puolan tuomareiden eläkeiän alentamisen

STT

Euroopan unionin tuomioistuin katsoo, että Puolan lain säännökset tuomareiden eläkeiän alentamisesta ovat ristiriidassa unionin oikeuden kanssa. EU-tuomioistuin antoi maanantaina tuomion asiassa, jossa Euroopan komissio oli haastanut Puolan oikeuteen.

Komission kanne koski unionin jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä.

EU-tuomioistuin totesi päätöksessään, että Puola loukkaa riidanalaisilla toimenpiteillä tuomareiden erottamattomuuden ja tuomioistuimen riippumattomuuden periaatteita. Luxemburgissa kokoontuva EU-tuomioistuin lisäsi, että on ensisijaisen tärkeää suojata ylimmän tuomioistuimen riippumattomuus.

Puolassa tuli huhtikuussa 2018 voimaan laki, joka alensi ylimmän tuomioistuimen tuomareiden eläkeikää 65 vuoteen. Ikärajan täyttäneet voivat saada jatkaa tehtävässään Puolan presidentin poikkeusluvalla. Presidentin päätökseen ei voi hakea muutosta tuomioistuimessa.

Jos unionin jäsenvaltio ei toteuta EU-tuomioistuimen tuomion edellyttämiä toimenpiteitä, EU-komissio voi vaatia kyseiselle maalle rahamääräisiä seuraamuksia. Unionin tuomioistuin voi määrätä Puolalle asiassa sakkoja.

Lainmuutos ollut jäissä

Vaikka kiistelty laki tuomareiden eläkeiästä tuli voimaan Puolassa yli vuosi sitten, maa ei ole voinut noudattaa sitä käytännössä. EU-tuomioistuin määräsi lokakuussa 2018 Puolan keskeyttämään heti uudistuksensa, joka olisi pakottanut osan tuomareista eläkkeelle.

Viime vuonna Puolan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Malgorzata Gersdorf luonnehti lainmuutosta puhdistukseksi ja kieltäytyi eläköitymästä perustuslakiin vedoten.

Komission mukaan Puolan hallitseva Laki ja oikeus -puolue on pyrkinyt uudistuksella siivoamaan korkeimmasta oikeudesta edellisten hallitusten nimittämiä tuomareita ja asettamaan omia suosikkejaan heidän tilalleen.

Puolan hallitus oli perustellut uudistusta korruption vastustamisella ja tarpeella karistaa oikeuslaitoksesta kommunistiajan jäänteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 4. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 5. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 6. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 7. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 8. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 9. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 10. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 11. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 12. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 13. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 14. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 15. Peliitat haki pisteet Imatralta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.