Euroopan neuvostolta vihreää valoa Venäjän paluulle täysivaltaiseksi jäseneksi

Norjalainen Thorbjörn Jagland on toiminut Euroopan neuvoston pääsihteerinä kaksi kautta vuodesta 2009 alkaen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Euroopan neuvosto on näyttänyt vihreää valoa Venäjän paluulle järjestön täysivaltaiseksi jäseneksi. Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on äänestänyt Strasbourgissa sen puolesta, että Venäjä saisi osallistua keskiviikkona järjestettävään äänestykseen järjestön uudesta pääsihteeristä.

Norjalainen Thorbjörn Jagland on toiminut Euroopan neuvoston pääsihteerinä kaksi kautta vuodesta 2009 alkaen. Uudeksi pääsihteeriksi ovat ehdolla Belgian ulkoministeri Didier Reynders ja Kroatian ulko- ja eurooppaministeri Marija Pejcinovic Buric.

Äänestyksessä 118 yleiskokouksen jäsentä kannatti ehdotusta, jonka mukaan venäläiset voisivat esitellä oman delegaation. Tämä avaisi väylän pääsihteeriäänestykseen. Vastustajia oli 62, ja 10 jäsentä pidättäytyi äänestämästä.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous päätti viisi vuotta sitten perua Venäjän äänioikeuden Krimin valtauksen jälkeen. Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vuonna 2017.

Venäjä on uhannut jättää järjestön kokonaan, jos se ei saa osallistua keskiviikon äänestykseen. Lähdön seurauksena Venäjän kansalaiset eivät enää voisi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT), joka toimii neuvoston yhteydessä. Tuomioistuin valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Ukraina pelkää pakotteiden murenemista

Ukraina on vastustanut ankarasti Venäjän ottamista uudelleen neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi. Se on saanut tukea Baltian mailta ja Britannialta.

Ukraina on varoittanut, että oven avaaminen Moskovaan aiheuttaisi ensimmäisen särön kansainvälisiin sanktioihin, jotka Venäjälle asetettiin Krimin miehityksen jälkeen.

Neuvoston päätöstä puolusti muun muassa Ranskan edustaja, valtiosihteeri Amelie de Montchalin.

– Olisi vaarallista riistää miljoonilta kansalaisilta pääsy järjestelmään, joka suojelee heidän oikeuksiaan, valtiosihteeri perusteli.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu järjestö, johon kuuluu nykyisin 47 maata. Järjestö edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. Pääsihteerin ja parlamentaarisen yleiskokouksen ohella järjestön tärkeimpiin toimijoihin kuuluu ministerikomitea.

Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoitetaan joskus toisiinsa. Molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. Järjestön toimipaikka on Strasbourgissa EU-parlamentin naapurissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 4. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 5. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 7. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 8. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 9. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.