Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentui väärin Oulun yliopistossa – opiskelupaikka peruttiin viideltä

Virheen korjaamisen myötä seitsemän hakijaa, jotka eivät aluksi saaneet opiskelupaikkaa, saavat sen nyt. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

STT

Oulun yliopisto ilmoitti ennen juhannusta virheellisesti viidelle kasvatustieteen koulutukseen hakeneelle, että he ovat saaneet opiskelupaikan. Tieto opiskelupaikasta tuli opiskelijoille torstaina. Virheellinen pisteiden syöttäminen havaittiin tiistaina. Hakijoihin oltiin yhteydessä virheen havaitsemisen jälkeen tiistaina.

Järjestelmään tallentui väärin kaikkiaan 115 hakijan pisteet. Suurimmalla osalla pisteiden korjaaminen ei vaikuttanut opiskelupaikan saamiseen. Virheen korjaamisen myötä seitsemän hakijaa, jotka eivät aluksi saaneet opiskelupaikkaa, saavat se nyt.

Oulun yliopisto perustelee väärää pisteiden laskua "inhimillisellä virheellä" ja ilmoittaa tiedotteessaan olevansa "äärimmäisen pahoillaan" tapahtuneesta.

– Kyseessä on ihan inhimillinen virhe. Kun täällä näitä virkailijatyönä ihmiset tekevät, niin siinä on sattunut tällainen virhe. Virhe on tapahtunut pisteiden syöttämisessä. Hakijoiden valintakoepisteet ovat olleet lähtökohtaisesti oikein, mutta toteutuksessa vähän kompasteltiin. Siksi koettiin velvollisuudeksi järjestää hakijat aidosti siihen järjestykseen, jossa he ovat, suunnittelija Anne Talvio Oulun yliopistosta sanoo.

Oikaisua voi hakea tutkintolautakunnalta

Ne viisi hakijaa, joiden pisteet eivät uudelleen laskennassa riittäneet opiskelupaikkaan, tippuivat varasijoille.

– Useimmitenhan hakijat hakevat muihinkin hakukohteisiin. Eli jos tästä hakukohteesta ei ole paikkaa saanut, se voi muualta löytyä.

Opiskelupaikkansa menettäneet voivat Talvion mukaan pyytää oikaisua tutkintolautakunnalta.

– Ilman muuta kaikista opiskelijavalinnoista voi pyytää oikaisua tuloskirjeen ohjeen mukaisesti, jos ei ole tyytyväinen tulokseen. Tutkintolauta käsittelee kaikki tapaukset.

Talvion tiedossa ei ole, että vielä tiistain aikana kukaan hylkäyspäätöksen saaneista olisi valittanut tuloksesta.

Hakijat voivat tarkistaa tilanteensa Oma Opintopolku -palvelusta tai ottaa yhteyttä Oulun yliopiston hakijapalveluihin.

Varasijalla jonottaa 180 hakijaa

Oulun yliopistossa kasvatustieteen koulutusohjelmassa aloituspaikkoja on tänä vuonna 20. Varasijalla opiskelupaikkaa jonottaa tällä hetkellä kaikkiaan 180 hakijaa saamiensa pisteiden mukaisessa järjestyksessä. Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi vielä heinäkuun ajan.

– Jo tämän päivän aikana varasijat ovat edenneet, ja olemme saaneet ilmoittaa hyviä uutisia jopa näiden viiden joukkoon, Talvio kertoo.

Vastaavanlaisia virheitä korkeakoulujen pääsykokeiden pisteidenlaskennassa on tapahtunut aiemminkin. Kesällä 2017 Itä-Suomen yliopisto hyväksyi erehdyksessä 71 ylimääräistä opiskelijaa luokanopettajakoulutukseen. Yliopiston muutoksenhakulautakunta päätti hylätä virheen vuoksi tehdyt 31 oikaisupyyntöä. Asiaa puitiin oikeudessa asti, mutta Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valitukset.

Anne Talvion mukaan Oulun yliopistossa vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.