Iran luopuu ydinsopimuksen sitoumuksistaan – "Pakotteet sulkevat diplomatian tien pysyvästi"

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin mukaan Iranin hiljaisuus on "korviahuumaavaa". LEHTIKUVA/AFP

STT

Iran luopuu uusista vuoden 2015 ydinsopimuksen sitoumuksistaan heinäkuussa, kertoi Kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja tiistaina uutistoimisto Farsin mukaan.

– Iran ottaa 7. heinäkuuta alkaen sitoumuksista luopumisessa toisen askeleen, sanoi kontra-amiraali Ali Shamkhani.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat määräsi maanantaina pakotteita muun muassa Iranin ylimmälle johtajalle ajatollah Ali Khameneille ja ulkoministeri Mohammad Javad Zarifille.

Jännitteet Iranin ja Yhdysvaltain välillä ovat kasvaneet viime vuodesta, jolloin presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta. Sen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Sanasota on vain kiihtynyt lennokin alas ampumisen jälkeen

Yhdysvallat ja Iran ovat juuttuneet yhä tuimempaan sanasotaan sen jälkeen, kun Iran ampui viime viikolla alas amerikkalaislennokin. Iran sanoo sen loukanneen maansa ilmatilaa, kun taas Yhdysvallat sanoo lennokin olleen kansainvälisessä ilmatilassa.

Lennokin alas ampumisen jälkeen Trumpin kerrottiin jo hyväksyneen sotilaalliset iskut Irania vastaan, mutta peruneen ne viime hetkellä.

Iranin ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain maanantaina määräämät pakotteet sulkivat diplomatian tien pysyvästi Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

– Hedelmättömien pakotteiden määrääminen Iranin ylintä johtajaa ja ulkoministeriä vastaan katkaisee lopullisesti diplomatian tien Trumpin epätoivoisen hallituksen kanssa, ulkoministeriön edustaja Abbas Musavi tviittasi.

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi, että pakotteiden asettaminen osoittaa Yhdysvaltojen valehtelevan sen neuvotteluhalukkuudesta.

– Asetatte pakotteita ulkoministerille samalla kun ehdotatte neuvotteluja? On selvää, että valehtelette, Ruhani kommentoi TV-haastattelussa osoittaen sanansa Yhdysvalloille.

Tiistaina Trump varoitti Twitterissä Irania musertavasta kostosta, jos se hyökkää Yhdysvaltain etuja vastaan.

Ylin johtaja luonnehtinut Euroopan pyrkimyksiä "karkeaksi pilaksi"

Tiistaina Iran ilmoitti siis luopuvansa uusista ydinsopimuksen sitoumuksistaan ensi kuussa. Jo toukokuussa Iran kertoi, että se lakkaa toistaiseksi noudattamasta rajoituksia, jotka koskevat rikastettua uraania ja raskaan veden varastoja. Samassa yhteydessä Iran antoi ydinsopimuksessa vielä oleville maille 60 päivää aikaa selvittää keinot, joilla Iran voisi kiertää Yhdysvaltain pakotteet ja myydä öljyä.

Tiistainen ilmoitus merkitsee sitä, että Iran lakkaa noudattamasta niitä rajoituksia, jotka koskevat uraanin rikastusasteen nostamista ja Arakin raskaan veden reaktorin uudenaikaistamista.

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei on tyrmännyt Euroopan tähänastiset pyrkimykset luonnehtimalla niitä karkeaksi pilaksi.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi tiistaina Iranin tekevän vakavan virheen, jos se loukkaa ydinsopimusta luopumalla sitoumuksista.

Maanantaina Britannia, Ranska ja Saksa sanoivat sitoutuneensa työskentelemään ydinsopimuksen täydellisen toteutuksen puolesta. Samalla ne kehottivat myös muita tekemään samoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 3. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 4. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.