New York Times: Yhdysvaltalaisyritykset löysivät tavan kiertää Huawei-kieltoa

Huaweista on tullut kiista kapula Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Lehtikuva / AFP

STT

Useat yhdysvaltalaisyritykset jatkavat komponenttien myymistä kiinalaiselle teknologiajätti Huaweille presidentti Donald Trumpin asettamasta kiellosta huolimatta, kertoo New York Times lähdetietojensa pohjalta.

Lehden mukaan esimerkiksi puolijohdeteollisuuden isot yritykset Intel ja Micron ovat löytäneet keinon kiertää pakotteita myymällä Huaweille teknologiaa, jotka on valmistettu Yhdysvaltojen ulkopuolella. Tällöin tuotteita ei aina lueta amerikkalaisiksi, jolloin ne voivat olla pakotteiden ulkopuolella.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö ei heti kommentoinut väitteitä.

Trumpin hallinto on kieltänyt yhdysvaltalaisia yrityksiä myymästä Huaweille amerikkalaista teknologiaa ilman erillistä hyväksyntää. Kieltoa on perusteltu turvallisuussyillä. Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita toistuvasti muun muassa teknologiavarkauksista, vakoilusta ja kytköksistä Kiinan kommunistiseen puolueeseen.

Kielto herättänyt hämmennystä

Kielto on herättänyt hämmennystä niin yhdysvaltalaisyrityksissä kuin Huaweissakin, sillä monet yritysjohtajat ovat olleet epätietoisia sen laajuudesta.

Yritykset ovat jäädyttäneet toistaiseksi toimituksiaan Huaweille, mutta sittemmin juristit ovat tulkinneet tarkemmin, mitkä tuotteet kuuluvat pakotteiden piiriin.

Yhdysvaltalaisfirmat voivat myydä Huawein nykyisiä tuotteita tukevaa teknologiaa elokuun puoliväliin saakka. Huawein tulevia tuotteita koskeva myyntikielto on kuitenkin jo voimassa.

New York Timesin lähteiden mukaan Trumpin hallinto on tietoinen pakotteiden kiertämisestä, mutta siihen reagoimisesta ollaan erimielisiä. Joidenkin virkamiesten mukaan toimet rikkovat lain henkeä ja murentavat yrityksiä painostaa Huaweita, kun taas toiset ovat sallivampia, sillä toiminta lieventää yhdysvaltalaisyrityksille pakotteista koituvaa harmia.

Puolijohdeteollisuuden etujärjestön johtaja John Neuffer sanoi viime viikolla, että pakotteet vaikuttavat eri tavalla eri yrityksiin ja jokaisen on arvioitava tilannetta erikseen.

– Kuten olemme keskustelleet Yhdysvaltojen hallinnon kanssa, nyt on selvää, että joitakin tuotteita voidaan toimittaa Huaweille (pakotteista huolimatta), hän sanoi tiedotteessa.

Huawei-kiista on vain yksi rintama Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä erimielisyyksissä. Pitkittyneeseen tullikiistaan ei ole löytynyt ratkaisua, ja osa asiantuntijoista on epäillyt, että Trumpin hallinto käyttää Huawei-pakotteita hyväkseen kiristääkseen myönnytyksiä tullineuvotteluissa.

Trumpin on määrä tavata Kiinan presidentti Xi Jinping myöhemmin tällä viikolla Japanissa G20-kokouksen yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Kansalaisaloite ajaa avohakkuiden kieltämistä valtion mailla – Tuskin toteutuu, sanoo maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari
 5. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 6. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 7. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 8. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 9. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 10. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 11. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi
 12. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 13. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 14. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 15. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.