Hallitusohjelma sai asunnon ostajat empimään, kiinteistönvälittäjät katsovat

Kasvukeskuksissa asuntojen kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan. LEHTIKUVA / Jarno Mela

STT

Talouskasvun ennakoitu hidastuminen heijastuu asuntojen kysyntään ja hintoihin monilla alueilla Suomessa, etujärjestö Suomen Kiinteistönvälittäjät kertoi markkinaennusteessaan keskiviikkona. Ennustetta varten kuultiin yli 1 500:aa kiinteistönvälittäjää.

Hintatason ennakoidaan laskevan lievästi Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kasvukeskuksissa kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan.

– Huhti-toukokuu olivat hyviä, mutta kesäkuussa on ollut hiipumista. Vaaleilla oli välitön vaikutus, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.

Puolet välittäjistä arvioi, että hallitusohjelma sai asunnon ostajat varpailleen.

– Talouden kasvuennusteet, joita on tullut hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen, ovat olleet alhaisempia kuin mitä ohjelmassa on. Ei siis uskota siihen, mitä hallitus lupaa, Mannerberg kertoo.

Esimerkiksi linjatut energiaveron korotukset kasvattaisivat edunvalvontajärjestön mukaan pientalollisten kuluja.

– Markkina on niin herkkä, että reaktio tulee välittömästi, mutta on vaikea sanoa, kuinka kauan ostajat himmailevat, hän jatkaa.

40 prosenttia välittäjistä ei vielä ollut nähnyt hallitusohjelman tuomaa muutosta.

Mökin ostajat krantumpia

Vuokra-asuntomarkkinoilla kysyntä jatkuu ennusteen mukaan hyvänä. Poikkeuksia on alueilla, joissa työpaikkoja tai opiskelupaikkoja on vähemmän tarjolla.

Vuokramarkkinoilla kuitenkin väijyy Mannerbergin sanoin "iso peikko" eli hallituksen kaavailema yhtiölainan vähennysoikeuden poistaminen.

– Asunnon kiinteät kustannukset kasvaisivat niin suuriksi, että kannattavuus vuokrata menisi negatiiviseksi, Mannerberg esittää.

Mökkipaikkakunnilla Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Lounais-Suomessa loma-asuntojen kysynnän odotetaan nousevan tai pysyvän ennallaan.

Ostajat kuitenkin kiinnittävät yhä enemmän huomiota loma-asuntojen varustelutasoon ja saavutettavuuteen. Saarimökeille ostajia on vaikeampi löytää, etujärjestö toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 4. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 5. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 10. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 11. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.