Nuohous vapautuu kokonaan kilpailulle, asiantuntija kehottaa sopimaan hinnoista etukäteen

Vastedes nuohooja ei toimi enää alueellaan yksinoikeudella. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

STT

Viimeiset piirinuohoussopimukset päättyvät kesäkuun lopussa. Tämä merkitsee sitä, että nuohous vapautuu kilpailulle kaikkialla Suomessa maanantaista alkaen.

Vastedes nuohooja ei toimi enää alueellaan yksinoikeudella vaan nuohouspalvelun voi kilpailuttaa eri yrittäjien kesken.

Hinnasta kannattaa sopia etukäteen

Piirinuohousjärjestelmässä pelastuslaitokset kilpailuttivat ja valitsivat yksinoikeudella tietyllä alueella toimivan nuohoojan ja määräsivät hinnan. Jatkossa nuohousyrittäjät tarjoavat palvelujaan suoraan asiakkaille ja hinnat määräytyvät markkinoilla.

– Hintasääntelyn päättyessä nuohouksen hinta on syytä selvittää ennen sopimista, ettei tule yllätyksiä, sisäministeriön yli-insinööri Jaana Rajakko kommentoi uudistusta STT:lle huhtikuussa.

Kokemuksia kilpailun vaikutuksista on saatu muun muassa Etelä-Karjalassa ja Itä-Uudellamaalla, jossa uudistus tapahtui jo aiemmin. Muutokset ovat jääneet pieniksi.

– Pelastuslaitoksilta saatu yleinen kokemus on, että kilpailulle vapautuneen nuohouksen hinta on seurannut piirinuohouksen hintatasoa, Rajakko sanoi.

Rajakon mukaan yhden hormin ja tulisijan nuohous on maksanut keskimäärin hieman alle 50 euroa.

Harvaan asuttujen alueiden palvelutaso huolena

Uudistuksen häviäjiksi on ennakoitu haja-asutusalueiden asukkaat, joita aiempi piirinuohouksen järjestelmä suojeli. Muun muassa omakotiliitto on saanut valituksia, että palvelua ei harvaan asutuilla alueilla ole aina ollut saatavilla ja nuohoojien kilometrikorvaukset ovat nostaneet laskun loppusummaa.

Huolia haja-asutusalueilla aiheuttaa sekin, että kilpailutilanteessa nuohoojat saattavat siirtyä tiheään asutuille seuduille, joilla työtä on tarjolla paljon.

Nuohousalan keskusjärjestö listaa omilla verkkosivuillaan ammattitutkinnon suorittaneita nuohoojia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.