Yhdysvalloissa rajaviranomaiset haluavat aloittaa DNA-testit siirtolaisten sukulaisuussuhteiden todistamiseksi

Lokakuun ja maaliskuun välillä lähes 190 000 ihmistä saapui Yhdysvaltoihin perhesiteisiin perustuen ilman tarvittavia maahanmuuttodokumentteja, ilmenee tullin ja rajavalvonnan tilastoista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain rajaviranomaiset suunnittelevat siirtolaisten DNA-testausten aloittamista arvioidakseen, ovatko rajalle tulevat aikuiset ja lapset sukua toisilleen. Asiasta kertoo kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeriö.

Viranomaisten mukaan osa aikuisista siirtolaisista on väittänyt valheellisesti joidenkin lasten olleen heidän sukulaisiaan, jotta he ovat päässeet mahaan. Uusien testien tarkoituksena on estää tämä.

Pikainen DNA-testi on tarkoitus ottaa poskesta. Jos väitteet sukulaisuussuhteesta ovat valheellisia, valehtelijoita vastaan nostetaan syytteet.

Lokakuun ja maaliskuun välillä lähes 190 000 ihmistä saapui Yhdysvaltoihin perhesiteisiin perustuen ilman tarvittavia maahanmuuttodokumentteja, ilmenee tullin ja rajavalvonnan tilastoista.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön mukaan kyselyt ja muut tutkimukset paljastivat, että yli tuhat väitetyistä perhesiteistä ei ollut sellaisia kuin oli kerrottu.

Ministeriön virkamiesten mukaan uudessa ohjelmassa halutaan arvioida, ovatko rajalla tehtävät DNA-pikatestit järkeviä. DNA-testit keskittyvät todentamaan lapsi-vanhempi-suhteita, ei muita perhesiteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.