Löfven Ylelle: Hävittäjien hankinta Ruotsista edistäisi yhteistyötä maiden välillä

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kehui Saabin valmistamaa Gripen-hävittäjää Ylen Ykkösaamussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven uskoo, että Pohjoismaiden välinen puolustusyhteistyö helpottuisi, jos Suomi tekisi valmisteilla olevan hävittäjähankintansa Ruotsista. Löfven totesi Ylen Ykkösaamussa kunnioittavansa täysin Suomen omaa päätöstä hävittäjähankinnassa.

– On selvää, että yhteistyö olisi helpompaa, jos käytössä on sama kalusto. Meillä on jo nyt yhteistyötä ilmavalvonnassa Ruotsin, Norjan ja Suomen pohjoisosissa, mutta samojen koneiden käyttäminen tekisi asian tietenkin helpommaksi.

Löfven lisäsi, että ruotsalaisen Saabin valmistama Jas Gripen on erinomainen kone.

– Olemme myyneet sitä myös muualle maailmaan. Mutta Suomi tekee oman päätöksensä.

Löfvenin mukaan yhteistyö ei toki mitenkään heikentyisi, vaikka Suomi valitsisi toisen koneen.

Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön kehittämisessä raja kulkee siinä, että yhteinen puolustus, samaan tapaan kuin Naton viides artikla määrittelee, ei ole ajankohtainen Suomen ja Ruotsin välillä.

– Siinä on selkeä raja, Löfven sanoi.

Venäjän toiminta haittaa sitä itseään

Venäjästä Löfven totesi, ettei Ruotsi näe Venäjää suoranaisena turvallisuusuhkana. Venäjän toiminta Krimillä ja Itä-Ukrainassa on kuitenkin lisännyt lähialueen jännitteitä ja uhmannut Euroopan turvallisuusjärjestystä, hän sanoi.

– Pienenä maana meille on tärkeää, että kansainvälistä järjestystä kunnioitetaan.

Venäjä harjoitteli vuonna 2017 täysimittaista sotaa Natoa vastaan ja operaatiossa harjoiteltiin myös hyökkäämistä Suomea ja Ruotsia vastaan.

– Viestimme Venäjälle on, että kaikki mitä te teette jännitteiden lisäämiseksi on haitaksi myös Venäjälle, Löfven sanoi.

Ruotsidemokraattien kanssa ei edellytyksiä yhteistyölle

Ruotsissa hallituksen muodostaminen kesti viime syksyn vaalien neljä kuukautta, ennen kuin Löfvenin toinen hallitus pystyi aloittamaan työnsä. Löfven ei ryhtynyt antamaan SDP:n Antti Rinteelle neuvoja hallitusneuvotteluihin vaan totesi, että Suomessa on Ruotsia selvästi enemmän kokemusta blokkien rajat ylittävän yhteistyön rakentamisesta.

Hän sanoi toivovansa, että blokkien aika on ohi Ruotsissa.

– Se olisi parasta Ruotsille. Blokkipolitiikka tarkoitti, että äänestäjällä oli vain kaksi vaihtoehtoa. Minusta on lahjatonta tarjota äänestäjälle kahta vaihtoehtoa, kun valtiopäivillä on kahdeksan puoluetta.

Kaikki muut Ruotsin puolueet ovat torjuneet yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. Löfvenin mukaan tämä linja jatkuu, vaikka ruotsidemokraatit sai viime syksyn vaaleissa 17,5 prosenttia äänistä.

– Heillä on paikkansa valtiopäivillä, ja he työskentelevät siellä. Ei ole luonnonlakia, joka päästäisi heidät hallitukseen.

Löfvenin mukaan ajatus yhteistyöstä puolueen kanssa, joka ei kunnioita ihmisarvon jakamattomuutta, on täysin mahdoton.

– Puolue, jonka mielestä saamelaiset ja juutalaiset eivät voi olla oikeita ruotsalaisia – se ei käy. Meidän on puolustettava kaikkien ihmisarvoa. Tästä ei voi antaa milliäkään periksi. Sillä hetkellä kun niin tekee, tunnustaa että joillakin on oikeus määritellä toisia ihmisiä vähempiarvoisiksi, Löfven sanoi.

Ilmastotoimet nähtävä mahdollisuutena

Ilmastotoimet ja Ruotsin tavoite tulla ensimmäiseksi hiilivapaaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi pitää Löfvenin mukaan nähdä mahdollisuutena, ei taakkana.

– Me emme voi käyttää luonnonvaroja tavalla, joka rajoittaa jälkipolvien mahdollisuuksia ja vapauksia.

Ruotsissa kehitetään nyt muun muassa hiilivapaata terästeollisuutta ja keinoja sähköistää raskas liikenne.

– Jos se toteutuu ja me onnistumme siinä, niin kaikki tulevat haluamaan sen teknologian.

Myös EU:n on pidettävä kiinni Pariisin sopimuksesta ja ilmastositoumuksistaan.

– Yksittäinen maa ei voi tehdä kaikkea, mutta yksittäisen maan on tehtävä oma osuutensa, Löfven sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 2. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 6. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 7. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 8. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 9. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 10. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 11. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 12. Heikki Helinin Vierailija-kolumni: Lahdessa vähemmän työpaikkoja kuin vuonna 1990
 13. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 14. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 15. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.