Syksyllä kohun jälkeen suljettua ajokorttikyselyä ollaan avaamassa ensi kuussa – Traficom: "Tietosuojaa sparrattu tietosuojavaltuutetun kanssa"

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sulki viime syksynä osan sähköisistä palveluistaan tietosuojaongelmien vuoksi. LEHTIKUVA / Mesut Turan

STT

Kuljettajatiedot-palvelusta käynnistynyt tietosuojakohu pakotti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sulkemaan syksyllä pienen osan sähköisistä palveluistaan. Kohun seurauksena suljetut kuusi kyselypalvelua ovat olleet pois käytöstä koko talven ajan, mutta nyt ensimmäisiä näistä ollaan saamassa auki.

– Toukokuun loppuun mennessä olemme avaamassa meidän asiakkaillemme kriittisimmät palvelut, jotka ovat julkiset ajoneuvot ja veronmaksu -palvelu sekä liikennelupakyselypalvelu, kertoo viraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Edellä mainitut kuusi palvelua suljettiin sen jälkeen, kun viime vuoden lopulla tuli ilmi, että heinäkuussa avatun julkiset kuljettajatiedot -palvelun avulla oli mahdollista saada selville myös tietoja, joita ei sen kautta pitäisi saada.

Kohun aloittaneesta palvelusta on voinut saada helposti ja ilmaiseksi selville ihmisten voimassa olevat ajokorttitiedot. Ongelmalliseksi osoittautui se, että erilaisia hakuja ja tietokantoja yhdistelemällä on ollut mahdollisuus myös väärinkäytöksiin, kuten identiteettivarkauksiin.

Kohu johti loppuvuodesta myös siihen, että Liikenne- ja viestintäviraston silloinen pääjohtaja Mia Nykopp ilmoitti joulukuussa eroavansa virastaan. Hän kertoi siirtyvänsä sivuun, jotta tilanne saataisiin rauhoittumaan ja luottamus saataisin palautettua.

Autokauppaa helpotetaan analogisesti

Nykoppin tilalle pääjohtajaksi valittu Karlamaa oli jo ennen valintaansa asetettu johtamaan selvitystä viraston kaikkien sähköisten palveluiden tietosuojasta ja -turvasta.

Selvityksessä on edetty siihen vaiheeseen, että palveluita päästään vihdoin palauttamaan asiakkaiden käyttöön.

Erityisesti autokaupat ovat kärsineet digitaalisten kyselypalveluiden käyttökatkosta. Ensimmäiset kaksi avattavaa palvelua vaikuttavat erityisesti ajoneuvokaupankäyntiin.

Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Laura Vilkkonen kertoi joulukuussa STT:lle, että kaikki autokauppaan liittyvät palvelut ovat nykyään käytännössä digitaalisia. Palveluiden ollessa suljettuna on kauppaa helpotettu Kirsi Karlamaan mukaan muin keinoin.

– Olemme pidentäneet merkittävästi puhelinpalveluiden aikaa. Palvelu on joka päivä auki niin, että autokauppaa voidaan tehdä. Huolehdimme siitä, että tiedot saadaan, Karlamaa kertoo.

Puhelinlinjat ovat auki arkena aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Viikonloppuna puhelimeen vastataan aamukymmenen ja iltapäiväkolmen välillä.

Ensimmäisten avattavien palveluiden jälkeen on seuraavana vuorossa kuljettajatiedot-palvelu, josta kaikki sai alkunsa. Tämä palvelu saataneen auki kesäkuussa. Loput palvelut – julkiset vesikulkuneuvot, julkiset ilma-alustiedot sekä merenkulun pätevyydet – pyritään avaamaan vaiheittain tämän jälkeen.

Tietoturvaa parannettu tietosuojavaltuutetun kanssa

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari kertoi joulukuussa STT:lle, että hän suhtautuu epäilevästi viraston perusteluihin, joiden pohjalta kohussa ryvettynyt avoin kuljettajatiedot-palvelu avattiin.

Viraston mukaan avoin verkkopalvelu perustui viime vuoden heinäkuussa voimaan tulleeseen liikennepalvelulakiin.

Sen mukaan jokaisella on oikeus yksittäisluovutuksena saada tiedot esimerkiksi henkilön oikeudesta kuljettaa liikennevälinettä, etu- ja sukunimen, henkilötunnuksen tai muun yksilöivän tunnuksen perusteella.

Korpisaaren mielestä on vaikea ajatella, että kokonaisen henkilörekisterin tallentaminen kaikkien ulottuville olisi kuitenkaan yksittäisluovutusta.

Ensimmäisenä avattavien palveluiden osalta tietoturva-asiat ovat Traficomin Karlamaan mukaan kunnossa.

– Olemme käyneet erittäin hyvää keskustelua tietosuojasta tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion kanssa ja sparrattu hänen kanssaan hyvässä yhteistyössä. Tietosuojan vaikutusten arvioinnit ovat oikein hyvällä mallilla.

Tietoturvaihmisenä Karlamaa ei suostu kertomaan, mitä tarkalleen on tehty, ettei avaa ovia potentiaalisille hyökkääjille. Hän kertoo kuitenkin, että järjestelmien tietoturvaa on vakautettu ja järjestelmissä on tehty hallintatoimenpiteitä.

– Meillä on tarkoituksena raportoida liikenne- ja viestintäministeriöön toukokuun lopulla. Eli tavallaan tämä selvitys on kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 5. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 6. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 7. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 8. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 9. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 10. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.