Keskusta panttaa vastaustaan hallitushaluistaan aamupäivään – kysyy kentän mielipidettä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että keskusteluissa SDP:n kanssa oli paljon rakentavaa ja paljon myös asioita, jotka ovat vielä auki. Orpon vieressä on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) joutuu odottamaan huomiseen aamupäivään asti keskustan vastausta siitä, onko puolue valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin vai ei. Keskusta aikoo kysyä kentän mielipiteen hallitukseen lähdöstä. Puolue lupaa vastata Rinteelle aamupäivällä. Keskusta kertoo asiasta tiedotteessaan.

Keskustan mukaan vaikuttaa siltä, että hallituksen muodostaminen vaalivoittajien varaan on vaikeaa.

– Hallitustunnustelija Antti Rinne on vedonnut keskustaan vielä kerran, jotta keskusta olisi käytettävissä hallitusneuvotteluihin, tiedotteessa sanotaan.

Puolueen rima lähteä neuvotteluihin on kuitenkin korkealla heikon vaalituloksen takia.

– Vastaamme hallitustunnustelijalle keskiviikkona aamupäivällä. Sitä ennen kysymme keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenten kannan asiaan.

Rinne toivoo keskustan lähtevän

Rinteen mukaan hänellä on useampia vaihtoehtoja, joista lähteä hallituspohjaa miettimään, mutta hän toivoo, että keskusta olisi valmis hallitukseen, jos kutsu käy.

– Toivon todellakin, että keskusta ilmoittaa olevansa valmis lähtemään. Se olisi tärkeää tässä kokonaisuudessa, Rinne sanoi ennen SDP:n ryhmäkokousta.

Rinne sanoi tekevänsä oman ratkaisunsa tämän illan aikana, mutta nyt hän siis joutunee odottamaan.

Hallitustunnustelija aikoo kertoa päätöksensä kokoonpanosta eduskuntaryhmille huomenna aamupäivällä, ja hallitusneuvotteluiden on määrä alkaa iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa.

– Sen jälkeen torstaiaamuna 10.30 on tarkoitus aloittaa varsinaiset neuvottelut isommissa pöydissä, ja alapöydissä aloitetaan sitten ensi viikolla.

Päätöksentekohetki lähestyy

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan puolueella on ollut koko ajan yhteinen näkemys mieluisista hallituskumppaneista.

– Se on se, että yritetään saada sellainen hallituspohja ja hallitus aikaiseksi, joka noteeraa muutosviestin, jonka kansalaiset vaaleissa antoivat.

Myös Rinne sanoi painottavansa kumppaneita, joiden kanssa esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys on mahdollista pysäyttää ja joiden kanssa löydetään parhaimmat keinot ilmastonmuutoksen torjuntaan.

SDP:n hallitusneuvotteluryhmä puristaa Lindtmanin mukaan lopullisen päätöksen Rinteen johdolla, mutta eduskuntaryhmä saa nyt katsauksen siitä, miten tunnustelut ovat menneet.

– Näin se on, että päätöksentekohetki lähestyy ja huomenna siitä kuullaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.