Rinne: Yhteishenki puolueiden kesken näyttää hyvältä, uskon aikataulun pitävän – hallituksen salkkujako ei ole vielä asialistalla

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapui hallitusneuvotteluihin Säätytaloon. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Hallitusneuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että yhteishenki hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kesken näytti hyvältä neuvottelujen ensimmäisenä päivänä.

– Oli sellainen rento, mukava ote tähän prosessiin. Uskon, että tästä hyvä tulee, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.

Hän sanoi uskovansa myös neuvottelujen aikataulun pitävän. Rinteen mukaan tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmiina suunnilleen 24. toukokuuta eli noin kahden viikon päästä.

Rinteen mukaan tulevan hallituksen ministeripaikkojen jaosta ei ole tänään keskusteltu, eikä salkkujaosta puhuta huomennakaan.

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään tilannekuvatilaisuudella ja ne jatkuvat huomenna aamupäivällä.

Ilmiöt ohjaavat hallitusohjelman tekoa

Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa on kahdeksan ilmiöpohjaista pöytää, joiden alla on kymmenen erillisiin kokonaisuuksiin kohdistuvaa pöytää.

Hän kertoi, että tämän päivän tilannekuvat liittyivät suoraan näihin kahdeksaan isompaan ilmiöön.

– Lähtökohta on se, että nämä ilmiöt ohjaavat hallitusohjelman valmistelua, Rinne sanoi.

Rinne ei osannut vielä kertoa tarkemmin tulevan hallitusohjelman muodosta, sillä ohjelma määrittyy pikkuhiljaa neuvottelujen aikana.

– Strateginen hallitusohjelma, jossa on konkreettisia tavoitteita ja keinoja, joilla asioita saavutetaan, Rinne kertoi.

Viiden puolueen hallitus

Hallitusneuvotteluissa ovat mukana SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinne puhui toimittajille Säätytalon aulassa ennen hallitusneuvotteluiden alkamista. SDP:n puheenjohtaja uhkui optimismia siitä, että hallitusneuvotteluissa löydetään yhteisymmärrys moniin koukeroisiin teemoihin.

Rinne esimerkiksi lupaili, että hallitusohjelmassa linjataan, kuinka sote-uudistus aiotaan toteuttaa parlamentaarisella valmistelulla.

– Uskon, että yhteinen tahto on päästä eteenpäin niin, ettei asiaa tarvitse miettiä joka vaalikauden alussa uudelleen, Rinne totesi.

Rinne myös uskoi, että neuvotteleva viisikko pystyy löytämään yksimielisyyden metsien hakkuista ja hiilinielujen lisäämisestä.

– Luulen, että kaikilla on se tavoite, että raaka-ainehuolto metsäteollisuuteen pystytään huolehtimaan ja samalla hiilinieluista.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto arvioi, että kysymykset esimerkiksi hiilinieluista ja eri investointeihin vaikuttamisesta nousevat esille neuvotteluissa.

– Kaikki kysymykset, jotka vaikuttavat ilmastoon, mutta missä yhteiskunnalla ei ole keinoja niihin vaikuttamiseen, ovat hankalia asioita, Haavisto sanoi.

Vihreiden kanssa hakkuu- ja hiilinielukysymyksissä eri linjoilla olevan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ennättänyt kommentoida aihetta ennen Säätytalon portaisiin kipuamista.

Puolueiden johtohahmojen lisäksi Säätytalolle marssi esimerkiksi kansanedustajia. Vihreiden ryhmään liittyi myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– Olemme pyrkineet käyttämään parhaita kykyjämme, Haavisto perusteli Sinnemäen kutsumista paikalle.

Asiantuntijat evästämässä

Taloudellista tilannekuvaa puolueille saapuivat kertaamaan muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Rinne ilmoitti, että hallitusohjelma pyritään saamaan aikaiseksi 24. toukokuuta mennessä eli reilun kahden viikon päästä.

– Uskon, että tämä on mahdollista. Nyt pitää vain jäntevästi huolehtia siitä, että pöydissä neuvotellaan ja tehdään ratkaisuja, Rinne kommentoi tiukkaa aikataulua.

Vihreiden Haavisto toivoi, että tiukasta aikataulusta huolimatta neuvotteluissa ehdittäisiin sopia mahdollisimman monista yksityiskohdista.

– Aina voi tulla mutkia matkaan – viisi puoluetta, ei ole aina helppoa sopia yksityiskohdista, Haavisto pohti.

Sipilä arvioi, että kahdessa viikossa ehtii tehdä paljon asioita.

– Sitten kun asiat ovat valmiita, niin sitten täältä lähdetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 5. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 6. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 7. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 8. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 9. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 10. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 11. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 12. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 13. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 14. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 15. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.