Rinne lähtee neuvottelemaan 117 kansanedustajan enemmistöhallitusta, katso video – mukana SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP

Hallitustunnustelija Antti Rinteen on määrä kertoa päätöksensä hallituspohjasta eduskuntaryhmille aamupäivällä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

SDP lähtee hallitusneuvotteluihin keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa, kertoo hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Jos hallitus muodostuu tällä kokoonpanolla, olisi siinä 117 kansanedustajaa.

Rinne sanoo, että hänen päätöksensä perustui kokonaisharkintaan ja valitut neuvottelukumppanit muodostaisivat vakaimman pohjan enemmistöhallitukselle.

– Arvioni käytyjen keskustelujen perusteella on, että hallitusohjelman sisällöistä on helpompi löytää yhteisymmärrys keskustan kuin kokoomuksen kanssa, Rinne sanoi.

Keskusta ilmoitti vain reilu tunti ennen Rinteen pitämää tilaisuutta, että se on tarvittaessa valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Keskustan mukaan sen puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että puolueen kynnyskysymykset toteutuvat.

Keskustalla on hallitusneuvotteluissa yhteensä kymmenen kynnyskysymystä, joihin lukeutuu myös maakuntauudistuksen toteuttaminen sote-palveluiden turvaamiseksi.

Hallitusneuvottelut alkuun iltapäivällä

Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät jo iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa. Rinteen mukaan tavoitteena on saada hallitusohjelma tehdyksi 24.5. mennessä. Hallituksen nimitykset voisivat hallitustunnustelijan mukaan tapahtua heti kesäkuun alussa.

– Tässä on aika kiire, kovin montaa arkipäivää ei ole neuvotteluihin käytettävissä, Rinne totesi.

Rinne ei ollut liiemmin innokas arvioimaan edessä olevien neuvottelujen haastavuutta.

– Ei pidä lähteä arvioimaan, kuinka vaikeat neuvotteluista tulevat. Tärkeintä on se, että kaikissa tilanteissa pyritään yhteiseen ratkaisuun, jota viedään eteenpäin, Rinne sanoi.

Sen sijaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ennakoi, että edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut.

Sipilän mukaan keskustan kynnyskysymys maakunnista on muotoiltu keskustan vastaukseen, ja sillä mennään.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista pitää keskustan mielestä tehdä monialaisia.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan ennakoi, että metsien hakkuut ovat suuri kysymys hallitusneuvotteluissa. Näin on hänen mukaansa ennen kaikkea nielujen säilymisen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen takia. Asiaa joudutaan Haaviston mukaan varmasti monella tavalla jumppaamaan.

Metsien hakkuut ovat olleet viime viikkoina laajasti esillä Kemiin kaavaillun biotuotetehtaan takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.