Asemiehet surmasivat kuusi ihmistä katolisessa messussa Burkina Fasossa

STT

Länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa asemiehet tappoivat papin ja viisi seurakuntalaista katolisen kirkon messussa sunnuntaina. Hyökkäys tapahtui Dablossa maan pohjoisosassa aamuyhdeksältä paikallista aikaa, kertoivat viranomaiset.

Kuolleiden joukossa oli jumalanpalvelusta suorittanut pappi. Hyökkääjät avasivat tulen, kun messuun osallistuneet yrittivät paeta paikalta.

Hyökkäyksen jälkeen asemiehet sytyttivät kirkon ja useita kauppoja tuleen. Seuraavaksi hyökkääjät suuntasivat paikalliselle terveysasemalle ja ryöstivät sen.

– Kaupungissa on paniikkitunnelma. Ihmiset pysyttelevät kodeissaan ja kaupat ovat kiinni. Tämä on käytännössä aavekaupunki, kertoi Dablon pormestari Ousmane Zongo uutistoimisto AFP:lle.

Sunnuntain kirkkohyökkäys tapahtui kaksi viikkoa sen jälkeen, kun samanlainen hyökkäys tehtiin protestanttista kirkkoa vastaan Silgadjissa, joka sijaitsee myös maan pohjoisosassa. Tuolloin moottoripyörillä liikkuneet asemiehet surmasivat papin ja viisi seurakuntalaista.

Kyläkouluun hyökättiin viime kuussa

Burkina Fasossa on ollut yhä enemmän väkivaltaisia hyökkäyksiä, joiden takana epäillään olevan erilaisia jihadistiryhmiä. Iskut alkoivat vuonna 2015 juuri maan pohjoisosassa. Sen jälkeen hyökkäysten kohteeksi ovat joutuneet myös muut alueet, etenkin maan itäosassa, sekä maan pääkaupunki Ouagadougou.

Turvallisuuslähteiden mukaan jihadistit eivät pidä tiettyjä muslimien uskonoppineita tarpeeksi radikaaleina ja ovat joskus syyttäneet näitä yhteistyöstä viranomaisten kanssa.

Uskonnolliset johtajat eivät kuitenkaan ole ääriliikkeiden ainoita kohteita. Viime kuussa jihadistit hyökkäsivät kyläkouluun Maitaougoussa maan itäisessä maakunnassa Koulpelogossa. Iskussa kuoli kuusi ihmistä, joista viisi oli opettajia.

Pari päivää sitten Ranskan erikoisjoukot vapauttivat neljä ulkomaista panttivankia Burkina Fason pohjoisosassa. Kahden ranskalaisen lisäksi panttivankeina oli yksi yhdysvaltalainen ja yksi eteläkorealainen.

Ranskalla on entisissä siirtomaissaan Malissa, Burkina Fasossa, Nigerissä ja Tshadissa 4 500 sotilasta auttamassa paikallisia sotilaita jihadistiryhmien vastaisessa taistelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 3. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 4. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin
 5. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 6. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 7. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 8. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 9. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 11. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 12. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 13. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 14. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 15. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.