Vanhenevat vesiputket alkaneet aiheuttaa tautiepidemioita Suomessa

Putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on THL:n mukaan kasvussa. Kuvituskuvaa. STR / LEHTIKUVA / Veli-Matti Parkkinen

STT

Vanhenevat vesiputket ovat johtaneet epidemiatapauksiin Suomessa 2010-luvulla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n tilastojen mukaan ensimmäinen tapaus, jossa vesiverkoston huonon kunnon vuoksi likaantunut talousvesi aiheutti epidemian, ilmeni vuonna 2012. Yhteensä verkostojen huonosta kunnosta johtuvia epidemioita on siitä alkaen tilastoitu 14 kappaletta.

– Enimmillään tällaisissa tapauksissa on sairastunut kerralla muutamia satoja ihmisiä, sanoo johtava tutkija Ilkka Miettinen THL:stä.

THL on tilastoinut asiaa vuodesta 1997 alkaen. Sen aikana saastuneista vesistä ilmentyneitä epidemioita on ilmennyt yhteensä 95 kappaletta. Suurin osa talousveden saastumistapauksista johtuu yhä pohjavesien likaantumisesta, mutta putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on kasvussa.

Tutkija huolestunut terveysriskistä

Miettinen pitää putkien lisääntyvää saneeraustarvetta huolestuttavana terveysuhkien vuoksi. Hän ei kuitenkaan halua esittää yksittäistä arviota putkien korjaamistarpeelle pelkästään niiden iän perusteella. Putkien kuntoon vaikuttavat niiden iän lisäksi muun muassa materiaalivalinta, valmistusajankohta ja maaperän koostumus.

Tapauksia ilmenee Miettisen mukaan ympäri Suomea.

– Totta kai siellä missä on enemmän ihmisiä, ilmenee enemmän tapauksia, mutta kyllä näitä on kaikkialla Suomessa, Miettinen sanoo.

THL:n tilastoissa eivät ole mukana yksittäisissä kiinteistöissä ilmenneet tapaukset vaan ne käsittelevät putkistojen runkolinjoissa ilmenneitä ongelmia. Tilastointi perustuu tapauksiin, jotka vesilaitos tai vesihuoltoviranomainen ilmoittaa THL:lle. Miettinen olettaa, että kaikki tapaukset eivät välttämättä tule tutkijoiden tietoon.

Tilastoihin on kertynyt myös 512 käyttövesien saastumistapausta, jotka eivät kuitenkaan johtaneet sairastumisiin. Kyseisistä ongelmista 177 on johtunut vanhentuneesta verkostosta.

Putkistojen kunnosta aiheutuvista vesien saastumisista valtaosa syntyy mikrobikertymien vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.