Vanhenevat vesiputket alkaneet aiheuttaa tautiepidemioita Suomessa

Putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on THL:n mukaan kasvussa. Kuvituskuvaa. STR / LEHTIKUVA / Veli-Matti Parkkinen

STT

Vanhenevat vesiputket ovat johtaneet epidemiatapauksiin Suomessa 2010-luvulla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n tilastojen mukaan ensimmäinen tapaus, jossa vesiverkoston huonon kunnon vuoksi likaantunut talousvesi aiheutti epidemian, ilmeni vuonna 2012. Yhteensä verkostojen huonosta kunnosta johtuvia epidemioita on siitä alkaen tilastoitu 14 kappaletta.

– Enimmillään tällaisissa tapauksissa on sairastunut kerralla muutamia satoja ihmisiä, sanoo johtava tutkija Ilkka Miettinen THL:stä.

THL on tilastoinut asiaa vuodesta 1997 alkaen. Sen aikana saastuneista vesistä ilmentyneitä epidemioita on ilmennyt yhteensä 95 kappaletta. Suurin osa talousveden saastumistapauksista johtuu yhä pohjavesien likaantumisesta, mutta putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on kasvussa.

Tutkija huolestunut terveysriskistä

Miettinen pitää putkien lisääntyvää saneeraustarvetta huolestuttavana terveysuhkien vuoksi. Hän ei kuitenkaan halua esittää yksittäistä arviota putkien korjaamistarpeelle pelkästään niiden iän perusteella. Putkien kuntoon vaikuttavat niiden iän lisäksi muun muassa materiaalivalinta, valmistusajankohta ja maaperän koostumus.

Tapauksia ilmenee Miettisen mukaan ympäri Suomea.

– Totta kai siellä missä on enemmän ihmisiä, ilmenee enemmän tapauksia, mutta kyllä näitä on kaikkialla Suomessa, Miettinen sanoo.

THL:n tilastoissa eivät ole mukana yksittäisissä kiinteistöissä ilmenneet tapaukset vaan ne käsittelevät putkistojen runkolinjoissa ilmenneitä ongelmia. Tilastointi perustuu tapauksiin, jotka vesilaitos tai vesihuoltoviranomainen ilmoittaa THL:lle. Miettinen olettaa, että kaikki tapaukset eivät välttämättä tule tutkijoiden tietoon.

Tilastoihin on kertynyt myös 512 käyttövesien saastumistapausta, jotka eivät kuitenkaan johtaneet sairastumisiin. Kyseisistä ongelmista 177 on johtunut vanhentuneesta verkostosta.

Putkistojen kunnosta aiheutuvista vesien saastumisista valtaosa syntyy mikrobikertymien vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.