Venezuelan Guaido syyttää viranomaisia parlamentin tukahduttamisesta

Juan Guaido yritti kaksi viikkoa sitten saada maan armeijan mukaan kansannousuun. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido syytti hallitusta yrityksistä tukahduttaa maan parlamentti sen jälkeen kun turvallisuusjoukot estivät opposition kansanedustajien pääsyn sisälle parlamenttirakennukseen eilen.

Opposition kansanedustajan Manuela Bolivarin mukaan turvallisuusjoukot väittivät, ettei rakennukseen voi mennä, koska siellä oli räjähteitä. Guaidon mukaan turvallisuusjoukot käyttivät voimatoimia estääkseen poliitikkojen pääsyn sisään.

– Sotilaat ovat miehittäneet rakennuksen, Guaido sanoi.

Guaido yritti kaksi viikkoa sitten saada maan armeijan mukaan kansannousuun syrjäyttääkseen maan presidentin Nicolas Maduron. Protestiin osallistui kuitenkin vain muutamia kymmeniä sotilaita, mutta sitä seurasivat kaksi päivää kestäneet rajut mellakat, joissa kuoli useita ihmisiä.

Epäonnistuneen kansannousun jälkeen viranomaiset ovat pidättäneet tai poistaneet parlamentaarisen koskemattomuuden ainakin 14 opposition kansanedustajalta. Valtaosa joutunee oikeuteen, missä heitä syytetään muun muassa maanpetoksesta.

Kymmenet maat, Suomi mukaan lukien, ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi.

Venezuela on rämpinyt syvässä lamassa jo viisi vuotta. Köyhyyttä ja epävakaisia oloja on maasta paennut jo yli 2,7 miljoonaa ihmistä, kertoo YK. Maan 30 miljoonasta asukkaasta liki neljännes tarvitsisi maailmanjärjestön mukaan välitöntä humanitaarista apua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.