Cannesin avasi Jim Jarmuschin poliittinen zombikomedia

Jim Jarmusch tunnetaan muun muassa elokuvastaan Broken Flowers. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ihmiset ovat jo eläessään kuin kuolleita, eikä toivoa ole. Jim Jarmuschin uuden elokuvan ajatukset ovat synkkiä, etenkin kun kyseessä on komedia.

Cannesin elokuvajuhlat avasi tiistai-iltana The Dead Don’t Die, jossa Bill Murray, Adam Driver ja Chloe Sevigny näyttelevät pikkukaupungin poliiseja. Kuolleet nousevat haudoistaan ja janoavat sekä ihmislihaa että samoja kulutustuotteita kuin eläessään.

Muun muassa elokuvastaan Broken Flowers tunnettu ohjaaja ei kuitenkaan tavoittele perinteisiä kauhutunnelmia. Elokuva on lakonista hupailua, jossa on katkera pohjavire. Maailma on syöksymässä tuhoon.

– Todistamme luonnon tuhoutuvan ennennäkemätöntä vauhtia, Jarmusch totesi lehdistötilaisuudessaan keskiviikkona.

– Suhtautuminen siihen ei ole aivan apaattista, mutta epäonnistuminen on ikään kuin hyväksytty. Muutos vaikuttaa kaikkiin eläviin olentoihin. Tämä pelottaa minua suuresti.

Genre-elokuvia Jarmusch on tehnyt ennenkin: lännentarinan Dead Man, New Yorkiin sijoittuvan samuraielokuvan Ghost Dog ja kuusi vuotta sitten vampyyridraaman Only Lovers Left Alive. Nyt Jarmuschilla oli selkeä inspiraation lähde, George A. Romeron kauhuelokuvat.

– Hirviöt kuten Godzilla ja Frankenstein tulivat yhteiskunnan ulkopuolelta ja uhkasivat sitä. Romeron zombiet syntyivät yhteiskunnan romahtaessa, Jarmusch kuvaili.

– Ne olivat itse sekä uhreja että hirviötä. Se on mielenkiintoista.

Ihmiskunnan kohtalonhetkiä

Elokuvassa radiosta kuuluu viranomaisten toppuutteluja, että kaikki on hyvin, vaikka maan akseli kallistuu öljyfirmojen ahneuden vuoksi. Viittaus ilmastonmuutokseen on selkeä.

– En ole tietoinen, kuinka synkkä elokuva on, varmaan melkoisen synkkä, Jarmusch pohti.

Avainrepliikin elokuvassa sanoo rap-muusikko RZA:n näyttelemä hahmo. Ohjaaja pyysi katsojia kiinnittämään siihen huomiota.

– Hän sanoo ”arvosta yksityiskohtia”. Kun planeettamme on vaarassa, haluan arvostaa ihmisen tietoisuutta. Emme tiedä, kuinka harvinaista tietoisuus ylipäänsä maailmankaikkeudessa on.

Päivänpolitiikan läsnäolo ei ole Jarmuschille tyypillistä. Se vie ajatukset toiseen viipyilevän ja toteavan tyylin taitajaan, Jarmuschin ystävään Aki Kaurismäkeen, joka myös heittäytyi viimeisimmässä elokuvassaan Toivon tuolla puolen kommentoimaan tätä aikaa, etenkin pakolaistilannetta. Jarmusch kuitenkin kiisti poliittisuuden.

– Ekologinen kriisi ei ole minusta poliittinen asia, Jarmusch totesi.

– Vaikka elokuva viittaa politiikkaan, kyse ei ole siitä. Politiikka on hämäystä. Suuryritykset ovat ongelma. Jos haluaisimme muutosta, boikotoisimme tiettyjä yrityksiä.

Sisäpiirin juttuja

The Dead Don’t Die tulee Suomessakin valkokankaalle vielä kevyemmän ohjelmiston kesäkaudella, elokuun lopussa. Sivurooleissa nähdään esimerkiksi Tilda Swinton ja Tom Waits.

Näyttelijälistan ja kauhuteeman perusteella elokuvasta voisi ennustaa valtavirtahittiä. Itsetietoisesti kikkaileva metakerronta tulee tekemään siitä vaikeaa. Murrayn ja Driverin roolihahmot jopa sanailevat siitä, että he ovat Jarmuschin elokuvassa. Ainakin Murrayn faneille elokuva silti antaa mitä halutaan. Hänen hahmollaan on tilaa laukoa viisauksia ja älyttömyyksiä.

– Olen laiska. Elokuvanteon energia tuo parhaat puoleni esiin, Murray kertoi.

– Huoleni planeetasta heijastuu elokuvissa, jotka teen. Tämä on mahdollisuuteni tehdä jotain. Elokuvat ovat jäälauttani, jolla seison, ja joka sulaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.