Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päättyy kriisitunnelmissa

Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päättyy torstain juhlaillalliseen ja ulkoministeri Timo Soinin (sin.) johtamaan ulkoministerikokoukseen Finlandia-talolla perjantaina. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Seitsemänkymmenvuotisjuhliaan Helsingissä viettävän Euroopan neuvoston olemassaolo ei ole uhattuna, mutta pahassa kriisissä 47 jäsenvaltion järjestö on, sanoo dosentti Hanna Ojanen Helsingin yliopistosta. Viimeistään ensi syksyyn mennessä pitäisi löytää ratkaisu siihen, pysyykö Venäjä neuvoston jäsenenä vai ei.

Neuvoston talous on yhä pahemmissa vaikeuksissa Venäjän jätettyä useiden vuosien jäsenmaksunsa maksamatta. Tämä sen jälkeen kun neuvoston parlamentaarinen yleiskokous epäsi Venäjältä äänioikeuden Krimin miehityksen jälkeen 2014.

Käsillä on visainen pulma: Venäjän kansalaisten, toimittajien ja koko kansalaisyhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, että valitusmahdollisuus Euroopan neuvoston yhteydessä toimivaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen pysyy auki.

– Eikä sitä saa säilymään millään kommervenkillä ilman että maa on jäsen, Ojanen sanoo.

Toisaalta Venäjä on osoittanut, ettei se suhtaudu suopeasti mihinkään toimijoihin, joiden se kokee rajoittavan valtion toimintaa ja suvereniteettia. Voi siis kysyä, miksi Venäjä ylipäänsä haluaa pysyä Euroopan neuvoston kaltaisen ihmisoikeuselimen jäsenenä. Ojasen mukaan kyse voi olla halusta pitää yllä kulissia.

– Sen avulla voidaan tarpeen tullen todeta, että ollaan tällaisessa järjestössä jäsenenä – ikään kuin se tarkoittaisi samalla, että noudatetaan tuon järjestön periaatteita, Ojanen pohtii.

Haluaako Venäjä kulissin vai nakertaa sisältä päin?

Toinen selitys voi olla halu vaikuttaa sisältä päin ja pyrkimys ikään kuin kaapata järjestö ajamaan omia tarkoitusperiä – tai ainakin vaikeuttaa sen toimintaa.

– Tämä ei koske vain Euroopan neuvostoa, vaan on tämän hetken yleisempi piirre, että kansainvälisiä järjestöjä tällä lailla ahdistetaan, ja ne ovat yllättävän tiukoilla jäsenvaltioidensa suhteen, Ojanen sanoo.

Venäjän lisäksi Euroopan neuvoston kannalta toinen ongelmamaa on Ojasen mukaan Turkki. Se lisäsi vielä muutama vuosi sitten jäsenmaksujaan ja halusi vaikuttaa asioihin, mutta on nyt alkanut suhtautua järjestöön nuivemmin.

– Tämä on tällaista valtioiden pelaamista järjestöillä ja käytännön vaikeuksien aiheuttamista, Ojanen sanoo.

Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päättyy torstain juhlaillalliseen ja ulkoministeri Timo Soinin (sin.) johtamaan ulkoministerikokoukseen Finlandia-talolla perjantaina.

Ojanen arvioi Suomen työstäneen Venäjä-ongelmaan jonkinlaista "tekniseltä kalskahtavaa" puolivälin ratkaisua, jonka myötä kiista ei ainakaan vielä tässä vaiheessa karahda kiville. Tilanne kuitenkin pahenee koko ajan, ja esimerkiksi Euroopan neuvoston nuorisotoiminnan budjettirahoituksen on jo kerrottu olevan vaaravyöhykkeessä talousongelmien vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.