Hovioikeus tuomitsi Porvoossa kolmevuotiaan lapsensa puukottaneen miehen murhasta elinkautiseen

Tytärtään puukottanut isä valitti käräjäoikeuden antamasta tuomiosta hovioikeuteen. Elinkautinen murhasta pysyi. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Helsingin hovioikeus piti Porvoossa lapsensa murhanneen ranskalaisisän elinkautistuomion voimassa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että henkirikos tehtiin vakaasti harkiten erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Nyt 39-vuotias mies löi tytärtään kolme kertaa puukolla porvoolaisessa leikkipuistossa toissa vuoden marraskuussa.

Mielentilatutkimuksen mukaan miehellä oli mielenterveydellisiä ongelmia, mutta hän toimi täydessä ymmärryksessä. Hovioikeus katsoi, että kun huomioidaan teon etukäteissuunnittelu sekä poikkeuksellinen raakuus ja julmuus, todetuilla psyykkisillä häiriöillä ei ole kokonaisarvioinnissa lieventävää vaikutusta.

Isä tuomittiin murhasta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime kesänä.

Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Miehen puolustuksen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen. Puolustus myös vetosi miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, kuten avioeroon ja sitä seuranneeseen asunnottomuuteen.

Tuomittu, Nicolas Mathieu Cherchel myönsi teon tappona, josta voidaan tuomita vankeuteen määräajaksi vähintään kahdeksaksi vuodeksi. Murhasta seuraa aina elinkautinen vankeustuomio.

Mies tuomittiin käräjillä murhan lisäksi pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Hovioikeus piti tuomion myös tältä osin voimassa.

Taustalla väkivaltaista käytöstä ja lähestymiskielto

Mies oli häädetty perheen asunnosta ja tuomittu aiemmin vanhemman tyttärensä pahoinpitelystä. Lisäksi äiti oli saanut nuoremman lapsen huoltajuuden. Äiti oli myös hakenut aiemmin syksyllä miehelle lähestymiskiellon, koska tämä oli puhunut perheensä tappamisesta.

Marraskuisen aamun tapahtumat alkoivat, kun äiti oli lähdössä viemään lasta päiväkotiin. Mies nappasi lapsen äidiltä ja vei tyttären leikkipuistoon. Äiti seurasi perässä ja oli samalla koko ajan yhteydessä poliisiin. Poliisit olivat jo leikkipuistossa, kun mies puukotti tytärtään äidin nähden.

Mies kertoi käräjillä, että halusi vain leikkiä lapsen kanssa aamupäivän. Hän vetosi paniikkiin ja hulluuskohtaukseen, jonka sai, kun näki poliisien saapuvan leikkipuistoon.

Käräjäoikeuden mukaan isä alkoi lyödä lasta veitsellä jo siinä vaiheessa, kun poliisiautoa vasta pysäköitiin puiston viereen. Tämän näki oikeuden mukaan kolme ihmistä. Hovioikeus totesi, että poliisien tulo paikalle ei ollut peruste arvioida tekoa lievemmin.

Vakaata harkintaa ilmensivät oikeuden mukaan muun muassa miehen aiemmat uhkailut ja se, että miehellä oli mukanaan veitsi, jolle ei löytynyt uskottavaa selitystä.

Äidille poikkeuksellisen suuret korvaukset

Ohjenuorana korvausten tuomitsemiseen käytetään henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia. Vuoden 2017 suositusten mukainen korvausasteikko lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä on 3 000–12 000 euroa. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin poikkeamaan suosituksista ja määräsi miehen maksamaan äidille 25 000 euron korvauksen.

Oikeus otti huomioon muun muassa sen, että lapsen äiti oli nähnyt teon. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden päätöksen.

– Hovioikeus katsoo, että nyt käsiteltävä asia on lajissaan poikkeuksellinen ja aiheuttanut erittäin suurta kärsimystä äidille, minkä vuoksi kärsimyskorvauksen määrän osalta asteikosta on perusteltua poiketa ylöspäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.