Porin Keskuskartanon asukkaat joutuvat jatkamaan yhä evakossa – pelastetut lemmikit siirretty rankkurin hoivaan

Rakennuksen ullakko syttyi palamaan eilen myöhään iltapäivällä puoli kuuden aikoihin. LEHTIKUVA / Tomi Glad

STT

Porin Keskuskartano-nimisen talon asukkaat eivät vielä tänään pääse palaamaan koteihinsa. Poliisi kertoo, että se haluaa turvata tutkinnan ja kieltää siksi toistaiseksi pääsyn rakennukseen.

Talosta eilen pelastetut kissat ja muut pieneläimet on toimitettu pieneläinrankkurin hoivaan, ja koirat koirarankkurin, kirjoittaa Satakunnan pelastuslaitos Twitterissä.

Suomen Punaisen ristin Satakunnan piiri ja vapaehtoiset tarjoavat henkistä tukea ja perustarvikkeita tulipalosta evakuoiduille. Apu rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston turvin.

– Porin Kontti-kierrätystavarataloon voi lahjoittaa hyväkuntoisia tavaroita palaneen talon asukkaille. Tavaraa luovuttaessa tulee mainita, että lahjoitus on Porin tulipalon uhreille, Punainen risti kirjoittaa tiedotteessaan.

Keskuskartanon ullakko syttyi liekkeihin eilen puoli kuuden maissa illalla.

Sammutustöissä on ollut päivystävän palomestarin Tero Järvelän mukaan yhteensä satakunta palomiestä ja parikymmentä yksikköä. Hänen mukaansa se on nelinkertainen määrä verrattuna tavanomaiseen suuren rakennuspalon sammutustöihin lähetettävään kalustoon.

– Ei tämä kuitenkaan niin poikkeuksellinen palo lopulta ollut. Näitä isoja ullakkopaloja tulee aina silloin tällöin, Järvelä toteaa.

Hotelli odottaa sähköjen palautumista

Keskuskartanon edustalla sijaitsevan hotelli-ravintola Amadon yrittäjä Minna Koivunen kertoo STT:lle, että hotelli-ravintolan toiminta on toistaiseksi keskeytetty eikä siellä ole asiakkaita.

Talosta on tällä hetkellä katkaistu sähköt, koska sillä on yhteinen sähkökeskus Keskuskartanon kanssa. Koivunen toivoo, että sähköt saadaan palautettua vielä tämän päivän aikana.

Koivunen saapui palopaikalle kotoaan henkilökunnan hälyttämänä.

– Osa teistä oli jo suljettu, kun yritin päästä lähelle rakennusta. Liekit loimottivat, ja tilanne näytti aika hurjalta. Ihmisiä oli kadulla paljon katsomassa, ja kun kyseessä on vielä korkea talo, savu näkyi yli kaupungin.

Hotelli sai evakuointikäskyn, ja se tyhjennettiin asiakkaista. Tilanne sujui Koivusen mukaan rauhallisesti.

Koivusen mukaan Amado on sijainnut samalla paikalla 30 vuotta ja hän on itse toiminut sen yrittäjänä neljä vuotta. Koivusen tiedossa ei ole, että vastaavaa hälytystilaa olisi koskaan aiemmin hotelli-ravintolassa ollut.

Palon syttymissyytä selvitetään

Päivystävä palomestari Ari Uimonen kertoi eilen Satakunnan pelastuslaitoksen Facebook-sivuilla, että sammutustöitä vaikeutti se, että ullakko oli koko rakennuksen levyinen.

Kattoa ja ullakkoa poltettiin hallitusti, ja ne menivät korjauskuntoon. Sen sijaan talon ylin varsinainen asuinkerros 10. kerros on ilmeisesti ainakin pääosin säästynyt mainittavilta palovahingoilta ja kärsinyt ainoastaan savu- ja vesivahinkoja, poliisi tiedotti tänään. Palovahingot ovat rajoittuneet lähinnä talon ullakkokerrokseen, jossa on myös asuintiloja.

Pelastuslaitos evakuoi kaikkien 162 asunnon asukkaat, ja viisi savua hengittänyttä ihmistä vietiin sairaalaan, mutta heidän oireensa olivat lieviä.

Satakunnan pelastuslaitos tiedotti yöllä Twitterissä, että bussilastillinen ihmisiä evakuoitiin Yyterin hotelliin. Lisäksi viisi ihmistä oli viety hätäsijoitukseen palvelukeskus Himmeliin.

Rakennuksen ullakko syttyi palamaan myöhään iltapäivällä puoli kuuden aikoihin. Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut kerrostalopalon tutkinnan palosyyn tutkintana. Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran huomenna iltapäivällä.

Poliisi pyytää yleisön apua palon selvittämiseksi. Havainnot ja vihjeet pyydetään ilmoittamaan poliisille sähköpostitse vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 050 456 4963.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 7. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 8. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 11. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 12. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 13. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 14. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 15. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.