Fiskars leikkaa tulosennustettaan Trumpin Kiina-tullien takia

Fiskarsin mukaan Yhdysvaltojen päätös korottaa tullimaksuja Kiinasta tulevalle tuonnille vaikuttaa negatiivisesti yhtiön tämän vuoden tulokseen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Kuluttajatuotteita valmistava Fiskars varoittaa tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoittonsa jäävän ennakoitua heikommaksi Kiinan ja Yhdysvaltain tullikiistan vuoksi. Aiempi arvio oli, että vertailukelpoinen liiketulos pysyy viime vuoden tasolla.

Fiskarsin liikevaihdosta noin 40 prosenttia tuli viime vuonna Amerikan markkina-alueelta. Fiskarsin sijoittajasuhdepäällikkö Kristian Tammela ei halua eritellä, mihin tuotteisiin kauppakiista on iskenyt.

– Meillä on Kiinassa omaa valmistusta ja partnereilta tulevaa, hän kertoo.

Kauppasodan kärjistyminen saattaa uhata myös useita muita suomalaisyrityksiä.

– Suorat vaikutukset tänne Eurooppaan ovat toistaiseksi olleet Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä kauppakonfliktissa vielä vaatimattomia lukuun ottamatta yksittäisiä toimialoja kuten terästeollisuutta, arvioi johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Hänen mukaansa tullikiista aiheuttaa yleistä epävarmuutta, joka uhkaa vaikuttaa investointeihin ja sitä kautta maailmantalouteen. Se heijastuisi suomalaisiin vientiyrityksiin. Tällaisia toimialoja ovat teknologiateollisuus, kemianteollisuus ja metsäteollisuus.

Suhdanneherkät yritykset pahimmassa vaarassa

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo, että toimialakohtaisesti vaikutus voi olla laaja. Suhdanneherkät yritykset ovat altteimpia uhreja kauppakiistoissa.

Suomalaisyritysten tilanne on hänen mukaansa edelleen hyvä, eikä kauppakiista ole iskenyt Suomeen samalla tavalla kuin esimerkiksi Saksaan.

– Kovin isku on mahdollisesti vielä tulossa, von Gerich sanoo.

Hänen mukaansa kauppakiista on painanut laajemmin maailmantalouden näkymiä. Kauppasodassa ei ole vielä nähty viimeisiä uutisia.

– Monella taholla tilanne on odottava ja toiveikas, että kiista voisi ratketa. Jos ei ratkea, nähdään uusi kierros talouden heikkoutta, von Gerich kertoo.

Iskisi kovaa yhdysvaltalaisiin kuluttajiin

Vuorion mukaan kauppakiistan sopimista puoltavat tekijät eivät ole kadonneet mihinkään. Kiinan talous yskii, ja presidentti Donald Trump tarvitsee diiliä kauppapolitiikassa. Yhdysvallat korotti viikko sitten kiinalaistuotteiden tulleja ja uhkaa nyt uusilla tulleilla, jotka koskevat tuotteita arvoltaan 300 miljardia dollaria.

– Trumpin työn alla olevat 300 miljardin dollarin tullit osuisivat todella kovaa yhdysvaltalaisiin kuluttajiin, Vuorio arvioi.

Eurooppalaisille ja japanilaisille autoille määrättävien tullien oli määrä astua voimaan lauantaina, mutta Trump lykkäsi tänään tullien asettamista 180 vuorokaudella. Yhdysvaltain autotullit iskisivät muun muassa Uudenkaupungin autotehtaaseen, jonka valmistamista autoissa merkittävä osa myydään Yhdysvaltoihin.

Vuorio ennustaa, että ratkaisu voisi löytyä kiintiöistä, jotka Yhdysvallat asettaisi ulkomaisille autoille tullien sijasta.

Sekä Yhdysvallat että Kiina uhkaavat lisätulleilla

Yhdysvaltojen uudet tullikorotukset tulivat voimaan viime viikon perjantaina. 200 miljardin dollarin arvoisen Kiinan-tuonnin tullimaksuja nostettiin kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Tullien piirissä on nyt kaikkiaan 250 miljardin dollarin edestä tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Trump on uhannut asettaa loputkin Kiinan-tuonnista tullimaksujen alaiseksi.

Kiina puolestaan ilmoitti maanantaina laittavansa uusia tullimaksuja 60 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista. Kiinan uusien vastatullien on määrä tulla voimaan kesäkuun alussa.

Myös brexit on riski Fiskarsille

Fiskarsin mukaan toimintaympäristön muutoksessa on yhä merkittäviä riskejä. Näistä yhtiö mainitsee tiedotteessaan brexitin Yhdysvaltojen tuontitullien lisäksi. Näiden riskien epäsuotuisalla kehityksellä voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevaihtoon ja tulokseen, yhtiö varoittaa.

Yhtiön brändeihin kuuluvat Fiskarsin ohella muun muassa Iittala, Arabia, Hackman, Royal Copenhagen, Waterford, Wedgwood, Rogaska ja Rörstrand. Toimialat ulottuvat ruokailuastioista ja -välineistä puutarhatuotteisiin sekä lasiesineistä ja kristallista posliiniin.

Fiskarsin liikevaihto oli viime vuonna 1,1 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 122 miljoonaa euroa. Yhtiön suuromistajiin kuuluu Ehrnroothien ja Fromondien sukujen jäseniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 6. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 7. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 8. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 9. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 10. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 11. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 12. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 13. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 14. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 15. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.