Sri Lankan sisällissodan päättymisestä 10 vuotta – pääsiäisen terrori-iskut palauttivat poikkeustilan ja pelon uusista väkivaltaisuuksista

Pääsisäisenä tapahtuneiden ääri-islamistien iskujen jälkeen eri puolilla maata on hyökkäilty muslimivähemmistöä vastaan. LEHTIKUVA / AFP

STT

Sri Lankassa muistetaan tänä viikonloppuna kymmenen vuotta sitten päättyneen sisällissodan uhreja. Turvatoimet muistotilaisuuksissa ovat tiukat, koska maassa on ollut levotonta pääsiäisenä tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Sota Sri Lankan hallituksen ja tamilikapinallisten välillä kesti melkein 40 vuotta. Se päättyi lopulta toukokuussa 2009 kapinallisten tappioon.

Sodassa kuoli ainakin 100 000 ihmistä ja kateisiin jäi yli 20 000. Vasta viime vuosina viranomaiset ovat ryhtyneet selvittämään kadonneiden kohtaloa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Sri Lankan hallitus on ollut haluton tutkimaan tapauksia, koska sen sotilaiden on syytetty tappaneen kymmeniätuhansia tamilisiviilejä sodan viimeisten kuukausien aikana.

Anandarasan Nagakanni, 61, etsii yhä poikaansa Arindavadasia.

– Viimeisen kerran hänet on nähty Sri Lankan sotilaiden kanssa. Sen jälkeen hänestä ei ole mitään tietoa, hän kertoo.

Tamiliuhrien muistaminen oli pitkään pannassa

Vaikka sota päättyi vuosikymmen sitten, valtaväestön ja tamilivähemmistön välillä on yhä jännitteitä. Tutkimuslaitos International Crisis Group julkisti hiljattain raportin, jonka mukaan hallituksen lupaamat poliittiset uudistukset sekä sodanaikaisten julmuuksien selvittäminen ovat jääneet puolitiehen.

– Monien Sri Lankan pohjois- ja itäosissa asuvien ihmisten kannalta sota ei ole edelleenkään täysin loppunut, raportissa todetaan.

Sodassa kuolleiden tamilien muistamista pidettiin pitkään kumouksellisena toimintana. Asevoimat jopa tuhosi tamilien hautausmaita samaan aikaan kun se pystytti muistomerkkejä omille sotilailleen.

Tänä vuonna asevoimat on vakuuttanut, että kaikkien muistotilaisuuksien halutaan sujuvan rauhallisesti.

– Samoin kuin me suremme kaatuneita sotilaita, tamilisiviileillä on myös oikeus muistaa sodassa kuolleitaan, asevoimien päällikkö Mahesh Senanayake sanoi.

Terrori-iskut katkaisivat pitkän rauhallisen ajanjakson

Sodan jälkeisinä vuosina Sri Lankan talous lähti kasvuun ja maasta tuli suosittu turistikohde. Pääsiäisen terrori-iskut kuitenkin katkaisivat pitkän rauhallisen ajanjakson.

Paikallisten ääri-islamistien iskuissa kirkkoihin ja hotelleihin kuoli lähes 260 ihmistä. Sen jälkeen eri puolilla maata on hyökkäilty muslimivähemmistöä vastaan.

Iskujen takia hallitus myös otti jälleen käyttöön sotavuosilta tutun poikkeustilan. International Crisis Group on varoittanut, että iskut vaikeuttavat ponnisteluja pysyvän rauhan saavuttamiseksi.

– Ne pahensivat ihmisten pelkoja, rikkoivat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kirvoittivat lisää väkivaltaa, ICG listasi raportissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.