New York Times: Trump harkitsee useiden yhdysvaltalaissotilaiden armahtamista sotarikossyytteistä

New York Timesin lähteiden mukaan Trumpin hallinto on tehnyt tällä viikolla kiireellisen pyynnön valmistellakseen armahduksia. LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee useiden sotarikoksista syytettyjen tai tuomittujen yhdysvaltalaissotilaiden armahtamista, kertoo New York Times. Lehti perustaa tietonsa kahteen nimettömään viranomaislähteeseen.

Lähteiden mukaan Trumpin hallinto on tehnyt tällä viikolla kiireellisen pyynnön valmistellakseen armahduksia, jotka voitaisiin tehdä tämän kuun lopulla vietettävään kaatuneiden muistopäivään mennessä.

Armahduspyyntöjen kohteena on muun muassa korkean tason toimijoita, jotka ovat saaneet syytteen murhasta tai murhan yrityksestä. Yksi pyyntö koskee tiettävästi Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen Navy Sealsin operaatiojohtajaa Edward Gallagheria, joka on syytettynä kahden aseettoman siviilin ampumisesta sekä vihollisvangin tappamisesta veitsellä Irakissa.

Valkoinen talo lähetti armahduspyynnöt oikeusministeriöön perjantaina. Yhden virkamieslähteen mukaan asiakirjojen valmistelu vie yleensä kuukausia, mutta ministeriö on vaatinut, että kaikki pyynnöt on käytävä läpi viikon kuluessa, sillä Trump suunnittelee itse armahtavansa sotilaat muistopäivänä tai sen alla.

"Nämä ovat erittäin monimutkaisia tapauksia"

Trump on usein ohittanut perinteiset menettelytavat armahduksissa ja käyttänyt valtaansa myös poliittisesti kiistellyissä tapauksissa. Vuonna 2017 Trump sai aikaan laajan arvosteluryöpyn, kun hän armahti Arizonan sheriffin Joe Arpaion, joka oli tuomittu oikeuden halventamisesta. Arpaion katsottiin uhmanneen oikeuden määräystä, joka oli kieltänyt häntä kohtelemasta latinotaustaisia ihmisiä syrjivästi. Arpaio on tullut tunnetuksi kovista otteistaan luvattomasti maahan tulleita siirtolaisia kohtaan. Hän on muun muassa sijoittanut vankeja huonoihin oloihin telttavankiloihin aavikolle.

New York Timesin haastattelemien oikeusoppineiden mukaan useiden sotarikoksista syytettyjen ja tuomittujen armahtaminen yhdellä kertaa on poikkeuksellista. Osa asiantuntijoista ilmaisi huolensa siitä, että päätökset voisivat murentaa sodankäyntiä koskevaa lainsäädäntöä ja vaikeuttaa järjestyksen ylläpitämistä armeijassa.

– Nämä ovat erittäin monimutkaisia tapauksia, jotka ovat käyneet järjestelmässä läpi huolellisen harkinnan. Heppoisesti tehty armahtaminen murentaa koko systeemiä, sanoi eläköitynyt tuomari ja Vietnamissa palvellut sotilas Gary Solis.

Oikeusministeriö ja Valkoinen talo eivät kommentoineet asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.