Moni kannattaa WWF:n kyselyssä pienvesivoimapatojen purkamista

STT

Seitsemän kymmenestä kannattaa energiantuotannon kannalta merkityksettömien vesivoimapatojen purkamista Suomessa. Ajatusta vastustaa ympäristöjärjestö WWF:n teettämässä kyselytutkimuksessa 12 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen perusteella jokivesistöjen patojen purkamisen kannatus on kasvanut selvästi, sillä viime vuoteen verrattuna nousu on noin 10 prosenttiyksikköä.

Padoista on haittaa kaloille.

– Uhanalaiset vaelluskalat lyövät päitään pientenkin voimaloiden patoihin yrittäessään nousta lisääntymisalueilleen kutemaan, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo tiedotteessa.

WWF kertoo, että 40 prosenttia Suomen toiminnassa olevista vesivoimaloista on alle yhden megawatin laitoksia, joiden yhteenlaskettu sähköntuotanto on 0,2 prosenttia vuosittaisesta sähköntuotannosta. Jos nämä pienet voimalat purettaisiin, voitaisiin kymmenkunta vesistöä vapauttaa kokonaan vesivoimasta, Vilhunen arvioi.

Energiateollisuuden tilastojen mukaan viime vuoden kaikesta sähköntuotannosta noin viidesosa tuotettiin vesivoimalla, ydinvoimalla noin kolmannes ja biomassalla viidennes. Sekä tuulivoiman että kivihiilen osuus oli noin 10 prosenttia ja turpeen viisi.

Suomessa on noin 120 sähköä tuottavaa energiayritystä ja noin 400 voimalaitosta, joista yli puolet on vesivoimalaitoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.