Maailman suurimmat vaalit päättyivät Intiassa – äänestys jatkui kuusi viikkoa

BJP:n johtaja, pääministeri Narendra Modi piti kampanjapuhetta Allahabadissa aiemmin toukokuussa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Maailman suurimmat vaalit päättyivät tänään Intiassa, kun viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa. Äänestys Intian parlamenttivaaleissa on jatkunut jo kuusi viikkoa. Äänioikeutettuja on noin 900 miljoonaa.

Ääntenlasku aloitetaan torstaina, ja myös ensimmäisiä tuloksia odotetaan silloin. Mielipidekyselyjen mukaan hindunationalistinen BJP-puolue säilyttää kärkisijansa, mutta menettää kannatustaan edellisistä vaaleista. Gallupit Intiassa ovat epäluotettavia, joten yllätyksiäkin saattaa olla luvassa.

Äänestystä varten ympäri maata perustettiin 1,1 miljoonaa äänestyspaikkaa. Syrjäisillä seuduilla äänestyskoneita on kuljetettu perille esimerkiksi norsujen kyydissä.

Äänestäjät valitsevat 543 edustajaa Intian parlamentin alahuoneeseen. Ääntenlasku aloitetaan torstaina, ja myös tuloksia odotetaan silloin.

Vuoden 2014 vaaleissa BJP sai parlamentin alahuoneeseen 282 edustajaa. Toisen suuren puolueen eli kongressipuolueen kannatus sen sijaan romahti, ja sen paikkamäärä kutistui 206:sta vain 44:ään.

Sosiaalinen media nousi keskiöön

Tällä kertaa vaalitaistoa on käyty ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

Sekä BJP:llä että kongressipuolueella on kymmenientuhansien työntekijöiden ja vapaaehtoisten "somearmeija", joka on suoltanut vaaliviestejä Facebookiin, Whatsappiin ja muihin suosittuihin somekanaviin. Esimerkiksi kongressipuolue perusti vaaleja varten 300 000 Whatsapp-ryhmää.

Sosiaalista mediaa on käytetty myös valeuutisten levittämiseen. Laajalle levisi esimerkiksi tekaistu valokuva, jossa BJP:n johtaja, istuva pääministeri Narendra Modi oli laitettu illallistamaan Intian vanhan vihollisen Pakistanin pääministerin Imran Khanin kanssa.

Vaalien aikana levottomuuksia

Rauhattomuuksilta ja väkivaltaisuuksilta ei vältytty kuusiviikkoisen äänestysajan jaksolla. Intian itäisessä osavaltiossa Länsi-Bengalissa otettiin käyttöön tiukat turvatoimet sen jälkeen, kun BJP:tä tukevat hindunationalistit ja opposition kannattajat ottivat yhteen katutaisteluissa.

Osavaltion pääkaupungissa Kalkutassa moottoripyörän kyydistä heitettiin kotitekoinen pommi erääseen äänestyspaikkaan. Kukaan ei viranomaisten mukaan loukkaantunut iskussa.

Viimeisenä vaalipäivänä äänesti muun muassa pääministeri Modin oma vaalipiiri, hindujen pyhä kaupunki Varanasi Uttar Pradeshin osavaltiossa. Modi on kampanjoinut vahvan johtajan imagollaan, jota on pönkitetty muistuttamalla viimeaikaisista rajakahakoista Pakistanin kanssa.

Vaalien aikana on virrannut pahaa verta Modin ja tämän päävastustajan, oppositiojohtaja Rahul Gandhin välillä. Poliitikot ovat haukkuneet toisiaan kärkkäästi lähes päivittäin. Gandhi on pyrkinyt kääntämään keskustelua turvallisuusasioista talouteen, jonka laiminlyönnistä hän syyttää Modia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.