Itävallan seuraavissa vaaleissa mitataan Euroopan "orbanisaatiota" ja oikeistopopulismin voimaa, tutkija sanoo

Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellen kertoi haluavansa vaalit syyskuulle, kun hän oli tavannut liittokansleri Sebastian Kurzin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Se, miten Itävallan oikeistopopulistit selviävät Venäjä-videon aiheuttamasta kohusta, voi kertoa liikkeen tulevaisuudesta Euroopassa laajemminkin, tutkija katsoo.

– Itävalta on kuin rumpukalvo Euroopassa: kun siellä värisee, se usein kertoo laajemmista eurooppalaisista trendeistä. Itävalta on eurooppalaisen politiikan suhteen sekä etenkin oikeistopopulismin ilmiön suhteen ollut vahvasti esimerkinomainen maa, sanoo Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Johanna Rainio-Niemi.

Itävalta ajautui ennenaikaisiin vaaleihin viikonloppuna, kun julkisuuteen ilmestyi salaa kuvattu video, jolla oikeistopopulistisen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache oli valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta. Seurauksena Strache joutui eroamaan ja Itävallan liittokansleri, kansanpuolue ÖVP:n johtaja Sebastian Kurz ilmoitti, että hallitusyhteistyö vapauspuolueen kanssa ei voi enää jatkua.

Ei välttämättä suurta vaikutusta kannatukseen

Rainio-Niemen mukaan videokohu ei välttämättä vaikuta dramaattisesti vapauspuolueen kannatukseen. Itävallassa vapauspuolue on ollut vakiintunut poliittinen tekijä jo vuosikymmeniä, vaikka Euroopan-laajuisesti oikeuspopulismin nousu onkin tuoreempi ilmiö.

– Osa kannattajista kaikkoaa, mutta toiset kokevat, että tällainen vain tiivistää heidän rintamaansa. Vapauspuolueella on ollut Itävallan politiikassa suuri näkyvyys ja keskeinen rooli kylmän sodan loppuvaiheista asti. Se on ollut myös eurooppalaisen oikeistopopulistisen liikkeen nousun johtotähtiä, ja Itävallassa tapahtunut kehitys on sittemmin toistunut usealla puolella Eurooppaa, Rainio-Niemi sanoo.

Rainio-Niemen mukaan vaaleissa testataan, miten paljon Venäjä-suhteella, oikeusvaltion periaatteilla ja median vapaudella on merkitystä kannattajakunnalle.

– Se, miten (videokohu) resonoi itävaltalaisessa äänestäjäkunnassa, tulee olemaan Euroopan tämänhetkisen orbanisaation mittari, hän sanoo.

Orbanisaatio viittaa Unkarin oikeistopopulistiseen pääministeriin Viktor Orbaniin, joka on muun muassa rajoittanut lehdistönvapautta rajusti. Salaa kuvatulla videolla vapauspuolueen Strache sanoo, että hän haluaisi Itävallan mediakentän muuttuvan Unkarin tyyliseksi.

Vapauspuolue voi nousta seuraavaankin hallitukseen

Vapauspuolueella on pitkät ja läheiset suhteet Venäjään. Rainio-Niemen mukaan oli silti silmiinpistävää, kuinka vähän liittokansleri Kurz vaikutti yllättyneen kohuvideosta.

– En usko tämän tulleen yllätyksenä Kurzille tai ÖVP:lle. Video on toki poikkeuksellinen, mutta sen paljastamat Venäjä-yhteydet eivät sinällään hätkäytä, jos on seurannut itävaltalaista keskustelua.

Rainio-Niemen mukaan kohusta huolimatta on mahdollista, että vapauspuolue nousee myös seuraavaan hallitukseen.

– Kurz sanoi, että haluaa muodostaa hallituksen, joka vastaa kansan näkemyksiä. Silloin todennäköisesti mikä tahansa puolue, joka saa suuren äänisaaliin, on hänelle varteenotettava vaihtoehto hallituskumppaniksi. Toisaalta Kurzilla on Euroopan-laajuisia poliittisia kunnianhimoja, joiden kannalta yhteistyö vapauspuolueen kanssa voi olla haitallista.

On poikkeuksellista, että poliittisessa taistelussa käytetään salavideoiden kaltaisia keinoja, Rainio-Niemi huomauttaa.

– Se kertoo siitä, että Eurooppa on aikamoisessa käymistilassa tällä hetkellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 2. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 3. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 4. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 7. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 8. Nainen autoili tuhdissa humalassa Heinolassa
 9. Näppis: 1960-luvun puolivälissä käytiin kaverin kanssa sukeltamassa samoilla kohdilla kiväärin lippaita
 10. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa
 11. Lahden kaupunki muistuttaa: autoa ei saa pestä kadulla tai parkkipaikalla – ympäristön ystävä suuntaa pesulaan
 12. Lahden uimaseurojen vuosien takainen välirikko korjaantuu hiljalleen: orastavat yhteistyökeskustelut vaikuttavat puolin ja toisin lupaavilta
 13. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 14. Kun yrityksen kassa tyhjeni, kemikaalialtaat tyhjennettiin konteissa Kärkölään – Uusmaalainen firma ollut ennenkin viranomaisten silmätikkuna
 15. Motocrossin KymiRingillä ajettava MM-osakilpailu on peruttu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.