EU:n valta kasvaa mutta äänestäjien into laskee – äänestysprosentti on hiipunut jo 40 vuotta

Eurovaalien äänestysinto on laskenut tasaisesti jokaisessa vaalissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen jatkuessa EU:n ylimmillä portailla jännitetään sitä, jatkaako vaalien äänestysprosentti hupenemistaan. Vaikka EU:n valta on kasvanut vuosikymmenten varrella, on äänestäjien kiinnostus samaan aikaan hiipunut vaalista toiseen.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 vaaliuurnille vaivautui ennätyksellisen alhaiset 43 prosenttia äänioikeutetuista.

Ensimmäisissä eurovaaleissa vuonna 1979 kolme viidestä äänioikeutetusta – 62 prosenttia – käytti oikeuttaan. Tuota huippua ei ole sen koommin tavoitettu, ja äänestysinto on laskenut tasaisesti jokaisessa vaalissa.

Vuoden 1979 äänestysintoon vaikutti se, että EU:n edeltäjän EY:n tuon ajan yhdeksästä jäsenvaltiosta kolmessa, eli Belgiassa, Italiassa ja Luxemburgissa, oli käytössä pakollinen äänestys.

Pakollista äänestystä käyttävien maiden osuus on sittemmin kutistunut EU:n kasvaessa. Nykyisellä EU-alueella äänestys on pakollista Belgiassa, Bulgariassa, Kyproksella, Kreikassa ja Luxemburgissa. Laista huolimatta äänestysinto on jäänyt Kreikassa ja Kyproksella matalaksi.

Ero kansallisten vaalien ja EU-vaalien äänestysinnossa on keskimäärin 25 prosenttia koko EU-alueella. Vuonna 2018 tehdyn eurobarometrin mukaan alle puolet EU-kansalaisista uskoi heidän äänellään olevan painoarvoa EU-asioissa. Oman maan asioissa näin uskoi kolme viidestä.

Kaikkein eniten nukkuvien puolue sai ääniä viime vaaleissa Slovakiassa, jossa 87 prosenttia jätti äänestämättä. Äänestysinto on ollut erityisen matalaa entisissä neuvostomaissa Itä-Euroopassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.