Brexit ajoi EU:n vakavaan itsetutkiskeluun – neljä suositusta Suomesta Brysseliin

STT kysyi kahdeksalta eduskuntapuolueelta, mitä Britannian päätymisestä EU-eroon voitaisiin oppia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

EU:n päättyvä viisivuotiskausi jää historiaan Britannian rimpuilusta ulos Euroopan unionista. Suomalaispuolueilla on varsin erilaisia arvioita siitä, mitä EU:n pitäisi tehdä toisin, jotta unioni pysyisi vastedes yhtenäisenä.

STT kysyi kahdeksalta eduskuntapuolueelta, mitä Britannian päätymisestä EU-eroon voitaisiin oppia. Tässä ovat neljä puolueiden ehdottamaa korjausliikettä:

Sosiaalisempaa politiikkaa

SDP:n mielestä EU:n pitää torjua eriarvoisuutta ja tehdä sosiaalisempaa politiikkaa.

– Kaikilla eurooppalaisilla on oltava oikeus ihmisarvoiseen työhön, riittävään toimeentuloon ja perusturvaan, laadukkaaseen koulutukseen, kattaviin poliittisiin oikeuksiin ja tasa-arvoiseen, yhtäläisten mahdollisuuksien yhteiskuntaan, SDP vaatii.

Puolue haluaa, että sosiaalisten oikeuksien toteutumista ryhdytään seuraamaan samaan tapaan kuin taloussääntöjen noudattamista.

EU:lla on vain vähän toimivaltaa sosiaaliasioissa, mikä tarkoittaa sitä, että maat päättävät itse esimerkiksi eläkejärjestelmästä, työttömyysetuuksista ja siitä, miten palkat määräytyvät.

Myös vasemmistoliiton mielestä EU:n pitäisi vahvistaa kansalaisten tasa-arvoa. Puolue toivoo, että EU-maiden välillä liikkuvien työntekijöiden työehdot varmistettaisiin nykyistä paremmin ja EU:ssa sovittaisiin minimityöehdoista.

– EU:n tulee myös jatkaa ja vahvistaa onnistuneita kulttuurivaihto-ohjelmia, kuten opiskelijoiden Erasmus-järjestelmää ja nuorille tarjottavia Interrail-lippuja.

Vahvempi ääni ulkopolitiikassa

EU tarvitsee uskottavuutta noustessaan maailmanpolitiikan areenoille. Komissio on sen takia ehdottanut, että esimerkiksi linjauksiin ihmisoikeuksista ja pakotteiden soveltamisesta ei enää tarvittaisi jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Kokoomus kannattaa ajatusta, jotta EU puhuisi selkeämmin yhdellä äänellä.

Yhtenäisyys edellyttää sen mukaan, että jäsenmaat noudattavat unionin yhteisiä arvoja. Kokoomuksen mielestä EU:n on kuunneltava yhä herkemmällä korvalla kansalaisiaan.

– Kansalaisten on koettava, että EU on osa heidän arkeaan. Roaming-maksujen poistaminen ja muovistrategia ovat hyviä esimerkkejä.

Vapaa liikkuvuus harkintaan?

Perussuomalaisten mielestä EU:n pitäisi lopettaa sellainen toiminta, josta ei ole "kansalaisille lisäarvoa, vaan vahinkoa".

– Esimerkiksi työvoiman vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ja tulonsiirrot köyhemmille jäsenmaille olivat briteille keskeisiä syitä äänestää eron puolesta, puoluejohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisiä EU:n periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että suomalainen voi oleskella toisessa EU-maassa kolme kuukautta. Jos oleskelu kestää pidempään, on pystyttävä todistamaan, että pärjää taloudellisesti.

Päätökset reippaasti toteen

Keskustan mielestä EU voittaa kansalaiset puolelleen toimimalla tehokkaasti. EU:n ei sen mukaan pidä sortua "pikkunäpräilyyn".

– Kun unioni saa tuloksia esimerkiksi maahanmuuton hallinnasta, työpaikkojen luomisesta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä, on se paras keino taistella populismia vastaan ja parantaa kansalaisten luottamusta, keskustassa uskotaan.

Vihreiden mielestä luottamus politiikkaan paranee tekemällä parempaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Euroopan, joka osoittaa taas kansalaisilleen, että se saa tuloksia aikaan.

Vihreät peräänkuuluttaa johtajuutta ja eurooppalaisiin arvoihin pohjaavaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka puolustaa järkähtämättä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteita, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen listaa.

Samoilla linjoilla on RKP, joka vaatii EU:ta puolustamaan "liberaaleja arvoja ja oikeusvaltiota".

Kristillisdemokraattien mielestä verorahoille on saatava enemmän vastinetta.

– EU:n hallintoa ja varojen käyttöä on tehostettava. Kasvua, kilpailukykyä ja turvallisuutta täytyy edistää, kristilliset sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 15. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.